تغذیه
با شیر مادر، کودک را از ابتلا به انواع عفونت ها محفوظ می دارد. آلرژی،
وبا، هپاتیت و سلیاک در ردیف بیماری هایی هستند که در میان کودکانی که با
شیر مادر تغذیه شده اند کمتر مشاهده می شود.
تغذیه با شیرمادر احتمال ابتلا به عفونت ادراری در نوزادان را کاهش می دهد
عفونت ادراری در زیر یک ماهگی بین دختران و پسران برابر است، اما بعد از آن در دختران شایع تر از پسران است. علایم عفونت ادراری در سنین مختلف متفاوت است:
در دوران نوزادی این علایم می تواند به صورت شیر نخوردن، زردی و
بی قراری بروز کند و از یک ماهگی تا پایان 3 سالگی این علایم به صورت
دردهای شکمی، یبوست و استفراغ ظاهر می شود. این بیماری بعد از دوران
شیرخوارگی بیشتر به صورت سوزش ادرار، تکرر ادرار، عدم کنترل ادرار و ادرار
اورژانسی است. مطالعات نشان داده اند که بین تغذیه با شیر مادر و احتمال ابتلا به این عفونت، ارتباط معنی داری وجود دارد.
تغذیه با شیر مادر درد کودک را تسکین می دهد
نتایج مطالعات اخیر نشان می دهد تغذیه نوزادان با شیر مادر به کاهش درد ناشی از تزریق سوزن جهت نمونه گیری خون کمک می کند.
کودکانی که با شیر مادر تغذیه
می شوند در مقایسه با نوزادانی که شیشه شیر می گیرند درد کمتری احساس می
کنند. شاید علت اصلی این امر آرامشی است که این کودکان از حضور مادر دریافت
می کنند.
به گزارش بی بی سی، محققان می گویند تغذیه
با شیر مادر به تخفیف درد کودکان زودرسی که تحت اقدامات تشخیصی دردناک
قرار می گیرند کمک می کند. این گروه تحقیقاتی ارزیابی درد را با سنجش
تغییرات ضربان قلب و تنفس و نیز مدت زمانی که یک کودک پس از تزریق سوزن
گریه می کند، انجام دادند.
تغذیه با شیر مادر به طور انحصاری، و نه به طور ناقص، برای 6 ماه در مقابل بعضی از عفونت های شایع محافظت می کند
نظریه
دیگر این است که شیر مادر حاوی مقادیر زیاد یک ماده شیمیایی است که در
نهایت تولید مسکن های طبیعی به نام اندورفین ها را تحریک می کند.
به گفته سرپرست تحقیق فوق می توان نتیجه گرفت که برای نوزادی که قرار است تحت تزریق دردناکی قرار گیرد تغذیه
با شیر مادر گزینه ی تسکین دهنده ای است. این اقدام کم هزینه ترین، بی
خطرترین و پرفایده ترین کاری است که می توان برای همه ی نوزادان انجام داد.
شیر مادر از ابتلای شیرخوار به هپاتیت جلوگیری می کند
افراد در محیط زندگی با ویروس های مختلفی در تماس هستند اما در خون مادران آنتی کور ایجاد شده و به همین دلیل بدن آن ها در برابر انواع ویروس ها مقاوم می شود.
محافظت از بدن مادر در برابر انواع ویروس ها، یکی از
مزایای شیردهی به شمار می رود ضمن این که شیر مادر مانع از ابتلای
شیرخوار به بیماری های ویروسی نظیر هپاتیت می شود.
ویروس های شایعی در سطح شهر وجود دارد، اما کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند کمتر به ویروس های شایع مبتلا می شوند ضمن این که شیر مادر، آنتی کور بیشتری را در بدن شیرخوار ایجاد می کند.
کاهش ابتلای شیرخوار به بیماری آنفلوانزا، سرماخورگی، فارنژیت و خروسک از دیگر مزایای تغذیه با شیر مادر است.
تغذیه با شیر مادر و محافظت در برابر عفونتهای شایع
تغذیه انحصاری با شیرمادر از شیرخوار در مقابل عفونت های شایع محافظت می کند، تغذیه انحصاری با شیر مادر برای 6 ماه، فراوانی و شدت عفونت های شایع را در یک سال اول زندگی کاهش می دهد.
تغذیه با شیر مادر، عفونت های حاد تنفسی (ARI) و عفونت حاد گوش داخلی (AOM) را در طول شیرخوارگی کاهش می دهد. برای بررسی اثر تغذیه
با شیر مادر روی فراوانی و شدت عفونت های شایع در جمعیت شیرخوارانی که به
خوبی واکسینه شده اند، محققان به طورآینده نگر 926 جفت مادر و شیرخوار
را به مدت یکسال در "کرت" دنبال کردند.
عفونت های شایع، AOM، ARI، عفونت مجاری ادراری، کونژنکتیویت، گاستروآنتریت و برفک تعریف شد.
کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند در مقایسه با نوزادانی که شیشه
شیر می گیرند درد کمتری احساس می کنند
بدین ترتیب یکبار دیگر یافته ها از اثرات مفید تغذیه با شیر مادر حمایت می کنند. یافته جدید مطالعه این بود که تغذیه با شیر مادر به طور انحصاری، و نه به طور ناقص، برای 6 ماه در مقابل بعضی از عفونت های شایع محافظت می کند. این که تغذیه با شیر مادر به طور ناقص، محافظت کننده نیست، ناامیدکننده هست ولی فواید بسیار تغذیه ای و احساسی تغذیه با شیرمادر را نفی نمی کند.
تغذیه با شیر مادر و کاهش بیماری سلیاک
کسانی که دچار بیماری سلیاک هستند در واقع قادر به تحمل گندم و گلوتن موجود در رژیم غذایی نیستند، اما افرادی که در زمان کودکی با شیر مادر تغذیه شده اند به نظر می رسد کمتر به این بیماری مبتلا می شوند.
به گزارش مدلاین پلاس محققان انگلیسی می گویند تغذیه با شیر مادر می تواند از ابتلا به سلیاک جلوگیری کند.
بررسی های این محققان نشان داده است ارتباط بین افزایش مدت تغذیه با شیر مادر و کاهش احتمال بیماری فوق در اکثر مطالعات انجام شده مشاهده شده است.
نتایج این ارزیابی همچنین نشان داده است احتمال بیماری سلیاک در میان کسانی که در زمان ورود گلوتن به رژیم غذایی شان تحت تغذیه با شیر مادر قرار داشتند 52 درصد کمتر بود.
به
گفته محققان مکانیسم دیگر که از طریق آن شیر مادر می تواند در برابر سلیاک
اثر حفاظت بخش داشته باشد جلوگیری از عفونت های گوارشی در نوزادان است.
تغذیه با شیر مادر پیشگیری از چاقی بیش از حد
در تحقیقی که به تازگی انجام پذیرفته، مشخص شده است، هرچه دوران استفاده ی کودکان از شیر مادر طولانی تر باشد و دیرتر خوردن غذاهای معمولی و جامد را آغاز کنند، احتمال ابتلا به چاقی در بزرگسالی برای آن ها کمتر است.
برای روشن شدن موضوع در مورد تغذیه
دوران نوزادی و احتمال ابتلا به چاقی، دکتر کیم میکائلسون از دانشگاه
کپنهاگ به همراه تیمش، گروهی مشتمل بر 5068 زن و مرد که بین سال های 1959 و
1961 در کپنهاگ متولد شده بودند را مورد مطالعه قرار دادند.
او در این تحقیق دریافت که والدین، کودکان خود را از 4 تا 6 ماهگی با غذاهای مختلف تغذیه
می کردند و برخی حتی زودتر اقدام به این کار کرده اند. به طوری که نیمی
از شرکت کنندگان در این تحقیق، تنها به مدت دو ماه و نیم از شیر مادر بهره
برده اند، در حالی که نیم دیگر، در 5/3 ماهگی یا دیرتر شروع به خوردن
غذاهای جامد کرده اند.
بعضی از کودکان قبل از 6 ماهگی به غذایی غیر از شیر مادر و همچنین
مکمل هایی احتیاج پیدا می کنند، اما این قبیل مواد نباید قبل از 4 ماهگی
به بچه ها داده شود
آن
گونه که دکتر میکائلسون بیان می کند، احتمال مبتلا شدن به اضافه وزن در
42 سالگی به میزان 5 تا 10 درصد به ازای هر یک ماه تاخیر در استفاده از
غذاهای مختلف و مکمل های غذایی کاهش می یابد. او می افزاید: "بعضی از
کودکان قبل از 6 ماهگی به غذایی غیر از شیر مادر و همچنین مکمل هایی
احتیاج پیدا می کنند، اما این قبیل مواد نباید قبل از 4 ماهگی به بچه ها
داده شود."
شیر مادر؛ ضد وبای کودکان
کودکانی که از شیرمادر تغذیه می کنند، کمتر به بیماری وبا مبتلا می شوند؛ چرا که شیرمادر با هیچ آلودگی در تماس نخواهد بود.
مهم
ترین نشانه های وبا شامل تهوع، دل درد، دل پیچه، تب و نیز گودی دور چشم و
همچنین تکرر دفع مدفوع و ادرار است که در اثر تماس دست آلوده با دهان و
مصرف سبزیجات و آب آلوده همچنین خوردن غذاهایی که حشرات بر روی آن ها نشسته
باشند، این بیماری به وجود می آید.
فرآوری: مریم مرادیان نیری
بخش تغذیه تبیان
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر