مخمر آبجو و یا مخمر تغذیه ای
سلولهای خشک شده و غیر فعال مخمری بنام SACCHAROMYCES CEREVISIAE میباشد.
منظور از غیر فعال اینست که خاصیت تخمیر کنندگی خود را از دست داده است.
مخمر ها جزو قارچهای تک سلولی میباشند.
مخمر ساکارومایسس سروزیه در تهیه مشروبات الکلی و
ور آمدن خمیر نان در نانواییها و شیرینی پزیها مورد استفاده قرار میگیرد.
اما از آنجایی که این ماده ارزش تغذیه ای بالایی دارد به عنوان مکمل غذایی
نیز عرضه میگردد. مخمر آبجو معمولا طعمی بسیار تلخ دارد.
● ترکیبات مخمر آبجو
۱) مخمر آبجو حاوی تمام ویتامینهای گروه B میباشد
به غیر از ویتامین B۱۲، مگر اینکه مخمر آبجو با این ویتامین نیز غنی سازی
شده باشد. ویتاینهای B شامل: تیامین(B۱)، ریبوفلاوین(B۲)، نیاسین(B۳)،
پانتوتنیک اسید(B۵)، پیروکسیدین(B۶)، فولیک اسید و یا فولات(B۹) ،
بیوتین(H) .
۲) مخمر آبجو حاوی ۱۶ نوع اسید آمینه میباشد که
تمام اسیدهای آمینه ضروری را شامل میگردد. در هر ۳۰ گرم مخمر آبجو ۱۶ گرم
پروتئین وجود دارد.
۳) مخمر آبجو حاوی ۱۴ نوع مواد معدنی میباشد
بویژه کروم ، فسفروسلنیوم. روی، آهن، مس، منیزیوم، منگنز و پتاسیم دیگر
مواد معدنی موجود در مخمر آبجو میباشند.
۴) کروم موجود در مخمر آبجو بهترین منبع غذایی کروم محسوب میگردد.
۵) مخمر آبجو حاوی فیبر نیز میباشد. در هر ۳۰ گرم از مخمر آبجو ۶ گرم فیبر موجود است.
۶) مخمر آبجو حاوی بتا گلوکان میباشد. بتا گلوکان یک آنتی اکسیدان قوی بوده و در تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار موثر است.
۷) مخمر آبجو حاوی نوکلئیک اسیدها و نوکلئوزیدها میباشد. بویژه ریبونوکلئیک اسید(RNA) و اینوزین.
● خواص مخمر آبجو
۱) نوکلئیک اسید ها و نوکلئوزیدها ترمیم بافتها را تسریع کرده و روند پیری را کند میسازند.
۲) سلنیوم موجود در مخمر آبجو خاصیت ضد سرطانی
دارد، از سلولهای کبدی محافظت میکند و یک آنتی اکسیدان قوی میباشد که از
امراض قلبی عروقی پیشگیری میکند.
۳) کروم موجود در مخمر آبجو دارای خواص: تنظیم
سطح قند خون (کاهش قند خون) کاهش گلوکز ناشتا و بهبود تحمل گلوکز در افراد
دیابتی با افزایش حساسیت سلولها به انسولین کاهش چربیهای بدن و افزایش توده
عضلانی (در صورتی که با ورزش و رژیم غذایی متعادل همراه باشد) کاهش
کلسترول و تری گلیسریدهای خون کاهش سطح کلسترول بد(LDL) وافزایش سطح
کلسترول خوب(HDL).
۴) افزایش اشتها افزایش سطح انرژی بدن رفع خستگی
کمک به ترمیم بافتهای آسیب دیده تقویت سیستم ایمنی و عصبی حفظ و بهبود
سلامتی پوست، مو، چشمها، دهان، کبد ومجاری گوارشی. از دیگر فواید مخمر آبجو
میباشد.
۵) ویتامینهای گروه B در متابولیسم کربوهیدراتها، چربیها وپروتئینها نقش دارند.
۶) از مخمر تغذیه ای میتوان در درمان ویا پیشگیری
بیماریها واختلالات زیر بهره گرفت: استرس، افسردگی، خستگی مزمن، بیماریهای
عودکننده، آکنه مزمن، اگزما، اسهال، سرماخوردگی، سرفه و گلودرد وسوء
هاضمه.
۷) مصرف مخمر آبجو فلور طبیعی روده را تغییر داده و باکتریهای مفید روده را افزایش و باکتریهای مضر و بیماریزای روده را کاهش میدهد.
۸) مصرف مکمل مخمر آبجو کمک میکند تا راحت تر به خواب رویم. نیاسین و پیروکسیدین موجود در آن ترشح سروتونین را در مغز افزایش میدهد.
۹) فیبر موجود در مخمر آبجو در بر طرف کردن یبوست موثر است.
● موارد منع مصرف
▪ افراد مبتلا به نقرس نبایستی از آن استفاده کنند.
▪ زنان باردار و یا شیرده بهتر است از مصرف آن خودداری کنند، مگر زیر نظر پزشک.
▪ افرادی که سیستم ایمنی بدنشان خیلی ضعیف است بایستی از مصرف آن خودداری کنند.
● تداخلات احتمالی و عوارض
۱) به ندرت در برخی افراد ایجاد آلرژی میکند.
۲) مصرف همزمان این مکمل با داروهای بازدارنده
اکسیداز تک آمین (موجود در داروهای پارکینسون وضد افسردگی) موجب افزایش
فشار خون میگردد.
۳) مکمل مخمر آبجو اثر داروهای ویژه دیابت را تقویت کرده و موجب کاهش قند خون و هیپوگلیسمی میگردد.
۴) افرادی که به تازگی مصرف این مکمل را آغاز
کرده اند ممکن است دچار نفخ گردند. برای جلوگیری از این عارضه بهتر است
مصرف آن را با دوز پایین شروع کرده و بتدریج دوز مصرفی آن را افزایش دهند.
۵) ممکن است در موارد نادر میگرن را تشدید کند.
● اشکال دارویی
▪ رشته، پودر، قرص، کپسول و محلول.
● دوز مجاز مصرفی
معمولا دوز مصرفی روزانه آن ۲ ۱ قاشق غذاخوری
(شکل محلول) و از ۲ تا ۸ قرص متغیر میباشد. با اینکه مصرف دوز بالای این
مکمل عوارض خطرناکی در برندارد اما بهتر است از مصرف بیش از اندازه آن
خودداری کنید.
● نکته: از مصرف مخمر نان و یا مخمر آبجو فعال
خودداری کنید چرا که مخمر فعال بر خلاف مخمر غیر فعال ویتامینهای گروه B و
سایر مواد مغذی را از بدن دفع کرده و همچنین نفخ آور نیز میباشند .
|
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر