زرشک، طبیب سرخ پوش

نوشته  : مریم عظیمی آزاد مهندس صنایع غذایی 
مصرف طبی زرشک به دوره مصریان باستان می رسد كه فراعنه و ملكه ها، این گیاه را با تخم رازیانه به منظور درمان طاعون مصرف می كردند. امروزه، گفته می شود این گیاه درد مفصلی، روماتیسم و تورم ناگهانی پسوریازیس را تسكین می بخشد. انواع عفونت هایی كه زرشک می تواند در درمان آن ها موثر واقع شود عبارت است از: عفونت گلو، مجاری ادراری، مجاری معده ای  روده ای، ریه ها، عفونت های مخمری و اسهال.پوست ریشه و ساقه این گیاه خاصیت درمانی دارد. ریشه و ساقه این گیاه زردرنگ است و اروپایی ها و آمریكای شمالی برای رنگ آمیزی لباس از ان استفاده می كردند. اما تركیبات موجود در پوست این گیاه زرشک را به عنوان یک گیاه درمانی مطرح كرده است.سبوس و پوسته این گیاه حاوی الكالوئید است،
كه به عقیده برخی از افراد آنتی بیوتیک بوده و به عقیده متخصصان طب گیاهی سبب تحریک خاصیت ضدعفونی غشای مخاطی بدن می شود.به منظور پی بردن به این ادعا، اگر <قطره ای آب زرشک> را روی زبان خود بگذارید، دهان شما آبكی خواهد شد. این بدان معنا نیست كه زرشک طعم خوبی دارد بلكه این گیاه تقریبا تلخ است به گفته كارشناسان طب گیاهی، وقتی دهان شما آبكی می شود سبب می شود كه بتوانید با عفونت مبارزه كنید. این گیاه در اثر تحریک بخش هایی از سیستم ایمنی بدن این اثر را بر جای می گذارد.
معرفی گیاه
زرشک گلی است كه طول آن به ۹ پا (حدود ۳ متر) می رسد و دارای شاخه های خاكستری و برگ های دارای دندانه است. بین ماه های فروردین تا خرداد، غنچه ها و گل های زرد روشن از آن جوانه می زنند. این غنچه ها و گل ها در فصل پاییز رنگ قرمز گیلا سی به خود می گیرند كه به صورت بوته های خمیده رشد می كنند. می توانید از زرشک رسیده برای تهیه مربا استفاده كنید.
تركیبات گیاه
پوسته و ریشه زرشک حاوی انواع بسیاری از مواد شیمیایی به نام <الكالوئید ایزوكینولین> است. دانشمندان این تركیبات را در طول سالیان متمادی مورد تحقیق و بررسی قرار داده اند و پی بردند كه آن ها در واقع خواص آنتی بیوتیكی دارند.برخی از آن ها باعث پایین آوردن تب، كاهش تورم و فشارخون شده و به تنظیم ضربان قلب و انقباض عضلا ت قلب كمک می كنند.
اشكال موجود
زرشک به شكل چای، كپسول، عصاره ها، مایع یا تنتورها و یا پماد موضعی عرضه می شود. عصاره های حاصل از این ماده به صورت دارویی حاوی ۸ تا ۱۲ درصد محتوای الكالوئید ایزوكینولین استاندارد شده است.
نحوه مصرف
اگر به علت عفونت های مكرر غالبا آنتی بیوتیک زیاد مصرف كرده اید، پزشک شما به عوض داروهای تجویزی، ممكن است داروهای گیاهی را نیز مدنظر قرار دهد. دلا یل متعددی برای این ادعا وجود دارد. زرشک می تواند احساس سرحال بودن به شما دهد و شما را از سایر معالجات نجات دهد. همچنین، میزان مقاومت به آنتی بیوتیک ها رو به افزایش است. به منظور رهایی از این وضعیت، بسیاری از معالجین به سایر راه های درمان بیماری ها روی می آورند. دلیل دیگر این است كه بدن شما در واكنش به انواع آنتی بیوتیک ها دچار تغییرات می شود و این تغییرات همیشه خوب نیست.فلور میكروبی نرمال كه در بدن همه ما وجود دارد و ما را در مبارزه با عفونت كمک می كند، می تواند در اثر مصرف مكرر آنتی بیوتیک ها از بین برود. پزشک ممكن است شما را یاری كند تا این باكتری های خوب را از طریق رهایی مقطعی از مصرف انواع آنتی بیوتیک ها، دوباره در خود بازیابید.بنا به دلا یل مشابه، پماد زرشک را نیز می توان برای درمان ورم مفاصل یا پسوریازیس تجویز كرد، چون داروهایی كه به طور مرتب برای درمان این حالا ت مصرف می شوند ممكن است تعادل بدن شما را مختل سازند. غالبا عوارض جانبی ناشی از معالجات درمانی قوی سبب تحریک واكنش هایی دربدن می شوند كه همانند یک بیماری كاملا  جدید می تواند جلوه كند. صرف نظر از هرگونه دلیل، وقتی پزشک شما بداند كه قطع مصرف دارو هیچگونه خطری برای سلا متی شما ندارد، می تواند در عوض، مصرف زرشک را تجویز كند.زرشک همچنین می تواند به عنوان یک روش پیشگیرانه توصیه شود. هرگز نباید بیش از پنج تا هفت روز زرشک مصرف كرد. اگر معده شما حساس است، مصرف این ماده به مدت سه تا پنج روز احتمالا  كافی است. برای درمان گلودرد، عفونت های مثانه، اسهال، برونشیت یا عفونت های مخمری از اشكال قابل مصرف زرشک حالت موردنظر را برگزینید:
— چای:  ۲ تا ۴ گرم ریشه خشک زرشک خیس خورده، روزانه ۳ بار.
— تنتور:  (محلول ۱/۵ ساخته شده از گیاه و الكل یا گل، الكل و آب) به میزان ۳ تا ۶ میلی لیتر، (روزانه سه بار).
— عصاره های خشک:  ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلی گرم، روزانه سه بار.
برای درمان آرتریت، پسوریازیس، ناراحتی های پوستی:  ۱۰ درصد عصاره زرشک را روزانه سه بار روی پوست بدن بمالید.باید توجه داشت كه پاره ای از عفونت ها در صورت مصرف نكردن آنتی بیوتیک ممكن است خطرناک باشند. هرگز در این فكر نباشید كه در صورتی كه بدن شما به آنتی بیوتیک قوی تر نیاز دارد به جای آن از گیاهانی مانند زرشک استفاده كنید.
نكات احتیاطی:
اگر زرشک به صورت صحیح استفاده شود ماده دارویی بی خطری است، اما در صورت باردار بودن از مصرف آن اجتناب ورزید.
تداخل های احتمالی:
مصرف بالا ی این گیاه به مدت طولا نی می تواند سبب ناراحتی معده و روده ها شود، و جذب ویتامین ا كافی در بدن را مشكل كند.



منبع: دنیای تغذیه  ش 66

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر