غذا در زندگي هر انساني مهم است و مانند چاقوي دو لبه عمل ميكند زيرا هم ميتواند در حفظ سلامت موثر باشد و هم زمينه بروز بيماريهاي مختلف را فراهم ميكند...
از اين رو، داشتن يک رژيم غذايي مناسب براي تامين نيازهاي بدن اهميت زيادي دارد اما ايمني موادغذايي نيز جنبه ديگر تغذيه سالم است زيرا اگر خوراكيهاي مغذي در مراحل مختلف خريد، آمادهسازي، پخت و نگهداري آلوده شوند، ديگر ارزشي نخواهند داشت بنابراين توجه به 5 نکته که در پوستر اين شماره به آنها اشاره ميکنيم، مهم است.
از آب و مواد غذايي سالم استفاده کنيد. از آب سالم براي طبخ غذا استفاده و مواد غذايي تازه و سالم را براي اين منظور انتخاب کنيد. در ضمن، مواد غذايي فراوري شده را انتخاب کنيد؛ مثلا به جاي شير فلهاي، شير پاستوريزه در غذايتان بريزيد.
ميوه و سبزيها را بشوييد، بهخصوص اگر ميخواهيد آنها را خام بخوريد و نکته آخر اينکه اگر تاريخ انقضاي مواد غذايي گذشته بود، به هيچوجه از آنها استفاده نکنيد. چرا؟ زيرا مواد غذايي خام رطوبت بيشتري دارند و همين موضوع زمينه آلودگي به ميکروارگانيسمهاي خطرناک را فراهم خواهد کرد. به همين دليل اگر ميخواهيد از مواد غذايي خام در تهيه غذاهايتان استفاده کنيد، يا آنها را بشوييد يا پوستشان بگيريد زيرا در اين صورت احتمال خطرساز بودنشان کمتر خواهد شد.
ميوه و سبزيها را بشوييد، بهخصوص اگر ميخواهيد آنها را خام بخوريد و نکته آخر اينکه اگر تاريخ انقضاي مواد غذايي گذشته بود، به هيچوجه از آنها استفاده نکنيد. چرا؟ زيرا مواد غذايي خام رطوبت بيشتري دارند و همين موضوع زمينه آلودگي به ميکروارگانيسمهاي خطرناک را فراهم خواهد کرد. به همين دليل اگر ميخواهيد از مواد غذايي خام در تهيه غذاهايتان استفاده کنيد، يا آنها را بشوييد يا پوستشان بگيريد زيرا در اين صورت احتمال خطرساز بودنشان کمتر خواهد شد.
همه چيز را پاکيزه نگهداريد. براي اين منظور بايد قبل از هر نوع تماس با مواد غذايي و شروع مراحل آمادهسازي آنها، دستهايتان را بشوييد. تمام وسايل و تجهيزاتي را هم که براي اين مرحله استفاده ميكنيد، بشوييد و ضدعفوني کنيد. در ضمن، بهتر است محيط آشپزخانه و غذاها را از هر نوع حشرات موذي محفوظ نگه داريد. چرا؟ زيرا با وجودي که بسياري از ميكروارگانيسمها بيماريزا نيستند، اما انواع خطرناک آنها از طريق خاک، آب، حيوانات و انسان قابل انتقال هستند، مثلا روي سطح وسايل آشپزخانه، به خصوص تخته گوشت، ميتواند تعداد زيادي از اين ميکروارگانيسمهاي عفونتزا بنشيند و زمينه آلودگي موادغذايي را فراهم آورد كه با خوردنشان، فرد بيمار خواهد شد.
از پخت کامل غذا مطمئن شويد. کامل شدن فرايند طبخ غذا بسيار مهم است به خصوص در مورد موادغذايياي مانند گوشت قرمز، مرغ، تخممرغ و فراوردههاي دريايي. به علاوه، هنگام پخت غذاهايي مانند سوپ و انواع خوراکها و خورشها نيز مطمئن شويد که دماي غذاي در حال پخت به 70 درجه سانتيگراد رسيده است زيرا در اين دما پخت موادغذايي کامل خواهد شد.
چرا؟ زيرا حرارت پخت باعث ميشود بسياري از عوامل بيماريزا از بين بروند. نتايج مطالعهها نشان دادهاند حرارت 70 درجه سانتيگراد، غذا را براي مصرف آماده خواهد کرد به خصوص اگر در غذا از تکههاي بزرگ گوشت يا مرغ استفاده شده باشد. به اين دليل حتي استفاده از دماسنج نيز كار بسيار معقولي است.
مواد غذايي خام را از پخته جدا کنيد. مواد غذايي خام به خصوص گوشت قرمز، گوشت مرغ و فراوردههاي دريايي را از موادغذايي ديگر جدا کنيد. از تجهيزات جداگانه به خصوص چاقو و تخته گوشت مخصوص براي آمادهسازي هر كدام از موادغذايي خام استفاده کنيد و مواد غذايي را در ظروف مناسب قرار دهيد تا به اين ترتيب احتمال تماس انواع خام با پخته کمتر شود.
چرا؟ زيرا احتمال زيادي وجود دارد که موادغذايياي مانند گوشت قرمز و مرغ، داراي ميکروارگانيسمهاي بيماريزا باشند که در مرحله آمادهسازي و نگهداري ميتوانند به مواد غذايي خام انتقال پيدا کنند.
غذا را در دماي ايمن نگهداريد. دماي ايمن بين 5 تا 60 درجه سانتي گراد است البته با شرايطي که خواهيم گفت؛ غذاهاي پخته را بيش از 2 ساعت در دماي اتاق قرار ندهيد، مواد غذايي پخته را در يخچال آن هم در دماي زير 5 درجه نگهداري کنيد، غذاها را به مدت طولاني در يخچال نگذاريد و نکته آخر اينکه مواد غذايي فريز شده را در دماي اتاق رها نکنيد. چرا؟ براي اينکه اگر غذا را در دماي اتاق نگه داريد، ميكروارگانيسمهاي بيماريزا به سرعت در آن رشد ميکنند و بررسيها نشان دادهاند که نگهداشتن تمام خوراکيها در دماي بين 5 تا 60 درجه سانتيگراد، اين فرايند رشد را آهستهتر خواهد کرد. البته برخي ميكروارگانيسمها در دماي زير 5 درجه هم ميتوانند رشد كنند.
منبع: سلامتیران
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر