گوارا و دلچسب در تابستان

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
هيچ ميوه‌اي مثل هندوانه شيرين در فصل تابستان نمي‌تواند عطش انسان را برطرف كند. اگرچه اين ميوه در فصول ديگر سال نيز وجود دارد، اما هندوانه شيرين و رسيده فقط در فصل تابستان يافت مي‌شود. هندوانه مي‌تواند گرد، بيضي شكل و يا حتي مستطيل و خال خال يا ساده باشد. اين ميوه خوشمزه سرشار از آنتي‌اكسيدان و منبع بسيار خوبي از ويتامين B6 ،B3 ،B2 ،B1 ،C و A است. همچنين حاوي كاروتنوئيد و ليكوپن مي‌باشد. آنتي‌اكسيدان، باعث خنثي‌سازي راديكال‌هاي آزاد مي‌شود. راديكال‌هاي آزاد، آسيب‌هاي جدي به بدن مي‌زنند و مي‌توانند باعث اكسيده شدن كلسترول و حتي گرفتگي رگ‌هاي خون و در نهايت به حمله قلبي و يا سكته مغزي منجر شوند. ويتامين C و بتاكاروتن موجود در هندوانه خطر بيماري‌هاي قلبي و همچنين خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و اسپاسم را كاهش مي‌دهد. يك فنجان آب هندوانه مي‌تواند علائم استئوآرتريت و روماتوئيد را از بين ببرد و مصرف مداوم آن به درمان اين بيماري‌ها كمك كند. پژوهشگران زيادي، روي ليكوپن موجود در هندوانه، تحقيق كرده و اعتقاد دارند كه اين ماده خاصيت ضدسرطاني دارد. در مقايسه با انواع مواد غذايي كه تأثير آنها روي حيوانات مورد مطالعه قرار مي‌گيرد، تأثير ليكوپن موجود در هندوانه، بارها و بارها بر روي انسان آزمايش و اثبات شده است كه اين ماده از رشد سلول‌هاي سرطاني، به‌خصوص سرطان سينه، پروستات، آندومتر، ريه و روده بزرگ جلوگيري مي‌كند. خوردن آب هندوانه، باكتري‌هاي كليه و مثانه را دفع مي‌كند. مغز سفيد رنگي كه ميان پوست سبز هندوانه و گوشت قرمز رنگ آن قرار دارد، سرشار از مواد معدني و كلروفيل است. اين ميوه همچنين منبع غني از مواد معدني ضروري مانند كلسيم، منيزيم، فسفر، پتاسيم، سديم و مقدار كمي مس، آهن و روي مي‌باشد. هندوانه، بدن را از مواد زائد سمي پاك مي‌كند و مواد معدني آن به راحتي جذب بدن مي‌شوند. آنتي‌اكسيدان موجود در آن با از بين بردن مواد سمي بدن، حملات آسم را كاهش مي‌دهد و در بهبود اين بيماري مؤثر است. اين ميوه سرشار از بتاكاروتن و ويتامين C است و به همين دليل به درمان التهاب مفاصل و روماتوئيد كمك مي‌كند. 


آب هندوانه
آب هندوانه مانع از گرفتگي عروق و كلسترول خوب بدن را افزايش و در نتيجه احتمال ابتلا به بيماري‌هاي قلبي عروقي را كاهش مي‌دهد. به زنان باردار و زناني كه در زمان قاعدگي  هستند، توصيه مي‌شود حتماً از اين ميوه استفاده كنند، زيرا از بين بردن آب اضافي بدن بسيار مؤثر است. تركيب اسيدفوليك و ويتامين‌هاي ديگر موجود در هندوانه به كاهش حملات قلبي، سكته و سرطان روده بزرگ كمك مي‌كند. اين ميوه موجب دفع مواد سمي از بدن و كاهش خارش ناشي از سموم بدن مي‌شود. براي از بين بردن لك‌هاي پوستي، آب هندوانه را روي پوست خود بماليد و پس از 10 دقيقه با آب ولرم بشوييد. 

نكاتي براي مصرف هندوانه:
اگر نتوانستيد يك هندوانه كامل را ميل كنيد و مقداري از آن باقي ماند، آن را در صورت امكان به قطعات كوچك برش دهيد و روي آن را با سلفون يا نايلون پلاستيكي بپوشانيد و درون يخچال نگهداري كنيد تا علاوه بر جلوگيري از خشك شدن ميوه، مانع نفوذ بوي غذاهاي ديگر به هندوانه شود. 

نكاتي در مورد مصرف طالبي:
در هنگام خريد طالبي دقت كنيد كه محكم باشد، اما سفت و سخت نباشد. از خريد طالبي‌هاي خيلي رسيده و شل و نرم خودداري كنيد. طالبي بايد كمي سنگين باشد و سنگيني آن به معني آبدار بودن آن است. از آنجايي كه اين ميوه روي سطح زمين رشد مي‌كند و در تماس مستقيم با خاك قرار دارد، ممكن است با فضولات انساني يا حيواني آلوده شود؛ بنابراين حتماً قبل از مصرف آن را به دقت بشوييد. اگر طالبي خريده‌ايد و سفت و نارس است، آن را چند روز در دماي اتاق قرار دهيد تا كمي نرم شود و سپس در يخچال بگذاريد. از مخلوط گوشت طالبي و دانه‌هاي طالبي و آب آناناس تركيب خوشمزه‌اي تهيه مي‌شود. 

طالبي
طالبي به شكل بيضي و دايره يافت مي‌شود و گوشت آن زردرنگ و شيرين و نرم است. اگرچه در تمام سال در دسترس است اما طالبي خوب را فقط در تابستان مي‌توان پيدا كرد. طالبي ميوه‌اي كم كالري و بسيار مغذي است و حاوي مقادير زيادي بتاكاروتن، اسيدفوليك، پتاسيم، ويتامين C، فيبر و ويتامين B1 (تيامين) و B3 (نياسين) و B5 (اسيد پانتوتنيك) مي‌باشد. همچنين سرشار از آنتي‌اكسيدان‌ها است كه مي‌توانند از سرطان و بيماري‌هاي قلبي پيشگيري كنند. ميزان بالاي بتاكاروتن و ويتامين C اين ميوه در بسياري از بيماري‌ها مانع از حاد شدن مشكل مي‌شود. تركيب منحصر به فرد طالبي از تشكيل لخته‌هاي غيرطبيعي خون در سيستم قلبي عروقي جلوگيري مي‌كند. ويتامين C موجود در اين ميوه مانع سخت و سفت شدن رگ‌ها و بسته شدن شرائين شده و نيز از سلول‌ها در برابر آسيب‌هاي ناشي از راديكال‌هاي آزاد، محافظت‌ مي‌كند و در پيشگيري از ابتلا به سرطان (بخصوص سرطان روده) بسيار مفيد است. بتاكاروتن موجود در طالبي، خطر ابتلا به آب مرواريد را كاهش مي‌دهد. همچنين فشار خون را پايين مي‌آورد، زيرا پتاسيم آن، سديم بدن را دفع مي‌كند و در نتيجه فشار خون تنظيم مي‌شود. ويتامين C طالبي، گلبول‌هاي سفيد را به مبارزه با عفونت تحريك و به طور طبيعي سيستم ايمني بدن را تقويت مي‌كند. طالبي باعث آرامش اعصاب و رفع كم‌خوابي مي‌شود. نوشيدن آب طالبي در دوره قاعدگي، از خونريزي زياد جلوگيري كرده و لخته‌هاي خوني را كاهش مي‌دهد. كمبود پتاسيم در بدن باعث گرفتگي عضلات مي‌شود و مصرف روزانه آب طالبي، نياز روزانه بدن به پتاسيم را برطرف مي‌كند. اسيدفوليك بالاي طالبي در زنان باردار، از نقص سيستم عصبي جنين جلوگيري مي‌كند. مواد طبيعي و معدني موجود در طالبي شرايطي را در بدن افراد سيگاري به وجود مي‌آورند كه شخص كمتر احساس نياز به نيكوتين مي‌كند. در ضمن، سيگار كشيدن موجب از بين رفتن ويتامين A مي‌شود و با مصرف طالبي،  علاوه بر كاهش سيگار، ويتامين A و بتاكاروتن بدن نيز تأمين مي‌گردد. وقتي در شرايط پراسترس قرار داريد، حتماً يك ليوان آب طالبي بنوشيد، زيرا ضربان قلب را طبيعي مي‌كند و اكسيژن كافي به مغز مي‌رسد و در نتيجه احساس آرامش بيشتري مي‌كنيد. 

منبع: دنیای سلامت  ش ۷۱

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر