تبديل بيش از 70 درصد نوجوانان چاق به افراد بالغ چاق

 چاقي در كودكي 50 درصد احتمال چاقي در بزرگسالي را افزايش مي‌دهد.
به گزارش وب دا، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز درباره چاقي در كودكان اظهار كرد: پيش از اين چاقي را يك خطر مي‌دانستند ولي اكنون به عنوان يك بيماري محسوب مي‌شود.
دكتر رضا اماني در ادامه افزود: بيماري هايي مانند ديابت نوع دو، برخي سرطان‌ها، بيماري‌هاي كيسه صفرا، سكته مغزي و سكته قلبي از جمله عوارض چاقي است. آمار جهاني پيش‌بيني مي‌كند تا سال 2015 ميلادي بيش از 700 ميليون نفر چاق در جهان وجود داشته باشند. در ايران نيز 61 درصد جمعيت شهري و 50 درصد روستايي داراي اضافه وزن هستند.
 اين متخصص تغذيه خاطرنشان كرد:‌ بيش از 70 درصد نوجوانان چاق به افراد بالغ چاق تبديل مي‌شوند.  20 درصد نوجوانان ايران چاق‌اند يا اضافه وزن دارند. در حال حاضر 500 ميليون نفر از جمعيت جهان چاق‌اند كه از اين تعداد 200 ميليون مرد و300 ميليون زن هستند.

اماني با طرح این پرسش كه از نظر غذايي آيا الگوي غذايي ما نادرست است يا مشكل جاي ديگر است؟ گفت: الگوي كشوري كه درسال 83 منتشرشد نشان مي‌دهد 65 درصد انژري روزانه يك ايراني كربوهيدرات‌، 10 درصد پروتئين و 25 درصد چربي است. با اين اعداد و با توجه به اين كه ميزان چربي دريافتي مناسب براي بدن روزانه بايد كمتر از 30 درصد باشد، ميزان چربي موجود در تغذيه ايراني‌ها به عنوان چاق‌كننده اصلي ميزان مناسبي است ولي اندازه كربوهيدارت‌هايي كه ايراني‌ها روزانه استفاده مي‌كنند، زياد است.
وي اظهاركرد‌: هرچند ميزان چربي در تغذيه ايراني‌ها در حد مناسب است ولي كيفيت چربي‌هاي دريافتي بدن در الگوي غذايي كشور خوب نيست. نوع چربي دريافتي بدن بسيار مهم است. به عنوان مثال، اسيدهاي چرب ترانس در ناباروري زنان تاثير مي‌گذارند.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز درباره رابطه چاقي مادران با چاقي نسل بعد از خود گفت: اگر تعداد سلول‌هاي چربي جنين و نوزاد آينده مادر بيشتر باشد شانس چاقي به نسل بعد منتقل مي‌شود و الزاما اين موضوع به دليل ژنتيك نيست.
 اماني اظهار كرد: ميزان چربي مناسب موجود در بدن‌ يك مرد بالغ سالم بايد 8 تا 24  درصد و در يك زن بالغ سالم 21 تا 35 درصد باشد و اگر بيشتر از اين ميزان، چربي در بدن وجود داشته باشد فرد در معرض چاقي قرار مي‌گيرد.
وي ادامه داد: اصرار عجیب نسل جديد به جنبش باربييسم و كاهش چربي بدن در خانم‌هاي نسل جديد، آن‌ها را به چنان چاله‌اي خواهد انداخت كه نه تنها از يك متخصص تغذيه بلكه از 10 متخصص تغذيه نيز حل اين مشكل بر نمي‌آيد. بخش عمده‌اي ازهورمون‌هاي جنسي در بافت چربي بدن توليد مي‌شود و كاهش چربي بدن در ناباروري تأثير مي‌گذارد.
اين متخصص تغذيه گفت:‌ برداشت‌هاي غلط در تغذيه و چاقي بسيار زياد است و اين برداشت‌هاي غلط به فرزندان نيز منتقل مي‌شود. فرد به اندازه اي از افزايش وزن اضطراب دارد كه رژيم غذايي براي او بسيار حايز اهميت است به طوري كه كم‌تر از حد نياز انرژي دريافت مي‌كند كه اين امر در كودكان، رشد را متوقف كرده و باروري را در خانم‌ها كاهش مي‌دهد.
وي افزود:‌ اكنون رژيم‌هاي كم‌كربوهيدارت مد شده كه ريزش مو و مشكلات پوستي از عوارض اين نوع رژيم‌ها است.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز گفت: عوامل رواني نيز از جمله عوامل موثر در چاقي است مثلا برخي افراد در زمان استرس و اضطراب بيشتر غذا مي خورند. عوامل پزشكي و ژنتيك نيز  از ديگر عوامل چاقي هستند. البته برخي منابع مي‌گويند تا 50 درصد چاقي‌ها با عامل ژنتيك مرتبط هستند.
اين متخصص تغذيه با بيان اين كه الگوي غذايي خوزستان تقريبا شبيه الگوي كشوري است، گفت‌: در استاني زندگي مي‌كنيم كه داراي عادات ويژه تغذيه‌اي است، به طور مثال مصرف ادويه و چاشني در اين استان بالا است.
وي اضافه كرد: يكي از علت‌هاي بسيار مهم چاقي كودكان عوامل تغذيه‌اي است، يعني اين‌كه كودك مجبور شود غذايش را تا آخر بخورد. اين اجبار موجب مي شود خصلت لجبازي در كودكان فعال شود.
 اماني خاطرنشان كرد: الگوهاي خانوادگي در تغذيه از نظر ايجاد زمينه چاقي متاثر از عوامل ژنتيك نيست. براي اصلاح الگوي تغذيه كودك بايد ابتدا الگوي خانوادگي تغذيه اصلاح شود. در كودكان معمولا بحث رژيم مطرح نيست و براي كودكان زير هفت سال اصلا رژيم توصيه نمي‌شود.
 وي ادامه داد: نخوردن صبحانه نيز يكي ديگر از عوامل موثر در چاقي است. همچنين پايين‌ بودن حد متابوليسم بدن شانس چاقي را افزايش مي‌دهد. كودكان تنبل و پرمدعاي امروز با وجود رفاه بيش از حد، در فعاليت‌ها مشاركت نمي كنند. بنابراين براي پيشگيري از چاقي بايد از فرزندان خواسته شود كه در فعاليت هاي گروهي شركت كنند و بهتر است هر كودك روزانه به مدت 60 دقيقه فعاليت داشته باشد.
اين متخصص تغذيه بيان كرد: همچنين به كسي كه رفتار تند غذا خوردن دارد يا با استرس و اضطراب غذا مي‌خورد، رژيم غذايي داده نمي‌شود و راه مناسب براي لاغر شدن اين افراد تغيير رفتار است. حيطه فردي، فيزيكي و اجتماعي هر كدام از عوامل موثر در چاقي است. درحيطه فردي تمايل به خوردن برخي غذاهاي پرچربي وجود دارد. درحيطه فيزيكي، دسترسي به غذاهاي پرچرب مورد بحث است و درحيطه اجتماعي تاثير محيط در گرايش افراد به عوامل چاقي مطرح مي شود.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز گفت‌: انتخاب آگاهانه تغذيه مناسب به جاي عادت‌هاي غذايي بسيار موثر است. آگاهي از محتواي انرژي غذا از عوامل پيش‌گيري از چاقي است. همچنين تلاش براي بهبود شيوه زندگي و كنترل مصرف فست‌فودها از ديگر عوامل هستند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر