كلسيم

اكنون تقريباً همه ميدانند كه مصرف مقدار كافي كلسيم از بروز بيماري هاي نظير پوكي استخوان جلوگيري مي كند . آنچه كه كمتر مشخص شده اين است كه كلسيم چگونه اين كار را انجام مي دهد.
با خوردن پنير يا نوشيدن شير ، كلسيم موجود در اين غذاها از طريق روده كوچك جذب خون مي شود . مقدار كلسيم در خون شما به وسيله ماده اي به نام هورمون پاراتيرويئد تنظيم مي شود. وقتي كه مقدار كلسيم دريافتي كم باشد، هورمون پاراتيروييد علائمي را به استخوان مخابره مي كند كه موجب برداشت كلسيم از استخوان و آ‍زاد شدن آن به داخل جريان خون مي شود . دكتر جان آندرسون ، استاد تغذيه دانشكده هاي بعداشت عمومي و پزشكي در دانشگاه كاروليناي شمالي در چپل هيل مي گويد: « غذاهايي كه كلسيم كافي را به بدن مي رسانند موجب كاهش هورمون پاراتيروئيد شده و لذا مقدار بيشتري كلسيم و به دنبال آن مقدار بيشتري استخوان حفظ مي شود.
كلسيم سپس با فسفر تركيب مي شود تابه تشكيل مواد سخت و بلوري كمك كند ؛ اين مواد سخت اسكلت محكم و مشبك استخوان ها و دندانهاي قوي را ايجاد مي كنند . در حقيقت 99 درصد كلسيم موجورد در بدن شما در استخوانهاي بدنتان ذخيره شده است .
دانشمندان به اين فرايند پيوسته برداشت استخوان پير و تشكيل استخوان چديد شكل گيري مجدد استخوان مي گويند.
از سوي ديگر ، براي ضربان طبيعي قلب ، عملكرد طبيعي عصب و عضله و لخته شدن خون نيز به يك سطح پايدار كلسيم در خون نياز است . سلول هاي زنده به كلسيم به عنوان پيام رسان و نيز براي كمك به پاسخ دهي سلول نسبت به هورمون ها و ناقلين عصبي نياز دارند.

هر چند وجود كلسيم براي رشد و حفظ استخوان در هر فرد حياتي است ، با اين حال پزشكان مجرب براي همه افراد يك مقدار مشخص و ثابت از دريافت كلسيم را توصيه نمي كنند . در اين جا مقادير دريافتي كلسيم روزانه كه توسط كنفرانس ايجاد مقطه نظرهاي مشترك بين موؤسسه هاي ملي بهداشت در بتسدا ، مريلند مورد تصويب قرار گرفته گرد آوري شده است .
شيرخواران ، تا سن شش ماهگي : چهار صد ميلي گرم
شير خواران ، از شش ماهگي با يازده ماهگي : ششصد ميلي گرم
اطفال ، از يك تا ده سالگي : 800تا 1200 ميلي گرم
در دوران بلوغ و بالغين جوان ، از يازده تا 24 سالگي : 1200تا 1500 ميلي گرم
مردان ، از 25 تا 65 سالگي : هزار ميلي گرم
زنان ، از 25 تا پنجاه سالگي : هزار ميلي گرم
زنان حامله و شيرده : 1200تا 1500 ميلي گرم
زنان يائسه ( از 51 تا 65 سالگي ) كه استروژن مصرف مي كنند : 1000 ميلي گرم
زنان يائسه (از 51تا 65 سالگي ) كه استروژن مصرف نمي كنند ك 1500 ميلي گرم
مردان و زنان مسن تر از 65 ساله : 1500 ميلي گرم
منابع خوب غذايي : شير خامه گرفته شده، ماست بدون چربي ، پنير ، نوعي كلم ، دانه خردل ، كلم پيچ ، گل كلم ، كنسرو ماهي آزاد با استخوان ، ساردين با استخوان ، نوعي نان ذرت مكزيكي كه با عصاره ليموترش تهيه مي شود ، آب پرتقال غني شده از كلسيم

منبع:  درمان با ویتامین ها - ترجمه دکتر حسین حقیر - نشر آفرینگان

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر