چه
چيزي در يك ببر بنگال و يك نوجوان مشترك است ؟ وابستگي آن ها به مواد
غذايي ، هر دوي آنها ممكن است فسفر بسيار زيادي به دست آورند.
سالها
پيش ، پس از آن كه دانشمندان متوجه شدند گربه هاي بزرگ در بعضي باغ وحشها
در تمام طول روز در قفس هاي خود دراز مي كشند ، دريافتند كه غذاي اين
حيوانات فسفر زيادي دارد و در عوض مقدار كلسيم آن به طرز خطرناكي كم است .
مطمئناً عدم تعادل كلسيم – فسفر بانشانگان چمن- سيب زميني نوجوانان ارتباط
دارد. از طرفي برخي از متخصصان معتقدند نوجواناني كه در نوشيدن نوشابه هاي
حاوي قليا افراط مي كنند ممكن است دچار عدم تعادل فسفر شوند كه در سالهاي
بعدي عمر مي تواند منجر به پوكي استخوان شود.
فسفر
معدني براي انجام بسياري از واكنشهاي شيميايي در بدن مورد نياز است .
تركيبات فسفر ، رها شدن انرژي را كه از سوختن مواد مختلف در بدن به وجود مي
آيد ، تنظيم مي كنند. فسفر به صورت تركيب با كلسيم نيز به تشكيل مواد سخت و
بلوري كه اسكلت محكم و مشبك استخوان ها و دندانهاي قوي را ايجاد مي كنند ،
كمك مي كنئ. در حقيقت 85 درصد فسفر بدن در استخوانها قرار دارد.
آنچه
مي تواند تا حدودي مشكل زا باشد اين است كه مكانيسم تنظيم تعادل كلسيم و
فسفر بدن به قدري ظريف تنظيم مي شود كه مصرف بيش از حد فسفر واقعاً موجب
برداشته شدن كلسيم از استخوانهاي بدن و ورود آن به خون مي گردد. دانشمندان
متوجه شده اند كه كمبود طولاني مدت كلسيم موجب پوكي استخوان مي شود ، پوكي
استخوان ضعفي در استخوان هاست كه مي تواند منجر به افتادن دندانها و بروز
شكستگي ها شود.
خوردن
اشكال طبيعي فسفر ، كه در هر چيزي از جوجه و گل كلم گرفته تا شير و ميوه
ها وجود دارد ، احتمالاً نمي تواند مقادير بسيار زيادي از اين ماده معدني
را به بدن شما برساند . با اين حال برخي از متخصصان نگران اين موضوع هستند
كه نوشيدن بيش از حد نوشابه هاي حاوي قليا – مانند كوكا كولا ، ماءالشعير و
حتي آب معدني – مي تواند تعادل حساس كلسيم – فسفر را در جهت نادرست هدايت
كند. به گفته دكتر جان آندرسون ، استاد تغذيه در دانشكده هاي بهداشت عمومي و
پزشكي دانشگاه كاروليناي شمالي در چپل هيل ، علاوه بر آنچه گفته شد با ترك
كردن مصرف شير به دليل مصرف نوشابه هاي حاوي قليا ، دريافت كلسيم بيش از
پيش كاهش مي يابد.
دكتر
آندرسون مي گويد: « اين جاست كه شما بدترين ضربه را به بدن خود وارد مي
كنيد . در حقيقت باعث پيچيده تر شدن مشكل خود مي شويد . چرا كه كلسيم اندك و
فسفر فراوان مصرف مي كنيد.»
به
نظر مي رسد نوشابه هاي حاوي قليا و بسياري از غذاهاي حاوي اسيد فسفريك يا
برخي از اشكال فسفات ، هردو منابع عظيمي از فسفر مي باشند.
دكتر
آندرسون مي گويد:« اسيد فسفريك را به دليل دادن طعم اسيدي به نوشابه هاي
غير الكلي مي افزايند ، و اضافه كردن فسفات به غذا ممكن است يا براي محافظت
از فاسد شدن غذا يا حتي براي كمك به تغيير كيفيت فيزيكي غذا صورت گيرد.»
در
موارد نادر ، افرادي كه آنتي اسيدهاي حاوي هيدروكسيد آلومينيوم را به مدت
طولاني مصرف مي كنند ، ممكن است از ضعف عضلاني رنج ببرند . اين ماده
شيميايي ظاهراً از جذب فسفر جلوگيري مي كند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر