آسم را با تغذيه كنترل كنيد


نوشته  : آسيه محمدزاده كارشناس ارشد تغذيه
آسم شامل تنگي نفس حمله‌اي همراه با خس‌خس سينه است و در اثر انقباض مجاري هوايي و يا تورم غشاء‌هاي مخاطي آنها ايجاد مي‌شود. از ميان بيماري‌هاي مزمن، آسم هفتمين بيماري شايع است كه در دو سوم افراد، ارثي مي‌باشد. علايم و عوارض آسم عبارتند از: ديسترس تنفسي، خس‌خس قابل شنيدن، افزايش ضربان قلب، سيانوز، كاهش فشارخون، اضطراب، ادم ريه، دهيدراتاسيون و سرفه خشك و سخت. در صورت عدم درمان آسم، اين بيماري مي‌تواند به آسم مقاوم تبديل شود كه فرد را نيازمند بستري شدن در بيمارستان كرده و زندگي وي را به خطر مي‌اندازد.
توصيه‌هاي تغذيه‌اي
 از دريافت وعده‌هاي غذايي پرحجم اجتناب كنيد. افزايش حجم معده مي‌تواند باعث تشديد حملات آسم شود.

 به منظور رقيق شدن ترشحات، آب و مايعات بيشتري مصرف كنيد.
 مصرف مواد غذايي غني از ويتامين‌هاي A، B6 و روي را افزايش دهيد.
 ويتامين C به دليل دارا بودن خاصيت آنتي‌اكسيداني نقش مهمي در بهبود عملكرد ريه‌ها دارد. بنابراين، مقادير بيشتري كلم بروكلي، گريپ فروت، پرتقال، فلفل شيرين، كيوي، آب گوجه‌فرنگي و گل كلم مصرف كنيد.
 برخي مواد غذايي از قبيل سيب، پياز، مركبات و توت‌ها به علت وجود ماده‌اي به نام كوئرستين، در تنظيم فعاليت سيستم ايمني بدن نقش دارند. سعي كنيد در طول هفته، پنج بار يا بيشتر از اين مواد استفاده كنيد.
 منابع غذايي حاوي ويتامين E مانند مغزها را بيشتر مصرف كنيد.
 در صورتي كه مبتلا به آسم آلرژيك هستيد، غذاهاي آلرژيزا را حذف كنيد. فقط 4 درصد مبتلايان به آسم، دچار آلرژي غذايي هستند. غذاهايي كه بايد از رژيم غذايي اين افراد ( البته بسته به اينكه به كدام يك حساس هستند) حذف شوند، عبارتند از: شير، تخم‌مرغ، غذاهاي دريايي و ماهي. بهتر است سولفيت‌ها نيز با احتياط مصرف شوند. ساليسيلات‌ها به ندرت مشكل‌زا هستند، اما در 2 درصد بيماران، آسم را تشديد مي‌كنند.
 مصرف اسيدهاي چرب امگا-3 مفيد است. گردو و ماهي از منابع خوب اين اسيدهاي چرب مي‌باشند. البته در صورت ابتلا به آلرژي غذايي به ماهي، مصرف ماهي بايد از رژيم حذف شود.
 كافئين از طريق شل كردن ماهيچه‌ها، مجاري هوايي را باز مي‌كند. مصرف 3-2 ليوان چاي در روز مي‌تواند براي بزرگسالان مفيد باشد.



منبع: دنیای تغذیه  ش 93

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر