نوشته : بهارک آقاپور
قرنها است كه از آدامس براي تميز كردن و يا خوشبو كردن تنفس استفاده ميشود. جويدن آدامس را اولين بار يونانيها ابداع كردند. زنان يوناني از صمغ يا رزين درخت mastic يا mastiche براي تميز كردن دندانها و خوش بو كردن تنفس استفاده ميكردند.
نتايج مطالعات نشان داده كه استفاده از آدامس بدون قند، باعث افزايش معنیدار ترشح بزاق و pH آن میگردد. بنابراين جويدن آدامس میتواند در جلوگيری از بروز بيماریهای ناشی از خشکی دهان و همچنين پوسيدگی دندان موثر باشد.
نکات مثبت:
نكات مثبت در مورد آدامس که در برخی مطالعات علمی به آنها اشاره شده است
عبارتند از:
رفع خشكي دهان: جويدن آدامس ميتواند به رفع خشكي دهان كه بر اثر نارسايي كاركرد غدد بزاقي اتفاق ميافتد كمك كند. تحريك جريان بزاق به وسيله انواع آدامسها در افرادي كه داراي غدد بزاقي نيمه توانا هستند، سودمند است.
بهبود حافظه و يادگيري: آدامس باعث بهبود حافظه عملی و افزایش توان یادگیری کوتاهمدت و بلندمدت ميشود. نکته قابل توجه دیگر این است که برخی از محققان اعلام داشتهاند جویدن آدامس بخش جلوی شبکه کورتکس مغزی را فعالتر کرده و موجب پردازش بهتر اطلاعات مغز انسان میشود.
دفع مواد سمي از عضلات: محققان معتقد هستند که نه تنها عضلات دهانی، بلکه فعالیت عضله زبان نیز، هنگام جویدن آدامس افزایش مییابد و به دفع گروهی از مواد سمی از عضلات بدن کمک میکند.
ساير نكات مثبت:
نتایج بعضی دیگر از تحقیقات، نشانگر تأثیر مثبت جویدن آدامس در کاهش موارد ریفلاکس بوده است.
به نظر برخی از محققان، استفاده از آدامس موجب کاهش احتمال خونریزی لثه و تشکیل پلاکهای دندانی میشود.
جویدن آدامسی که حاوی گزیلیتول و یا سوربیتول ( انواعی از قندها که از آنها برای ساخت مربای دیابتیها استفاده میشود) باشد، به کاهش پوسیدگی دندان کمک میکند.
برخی محققان بر این باورند که گزیلیتول موجود در آدامس در جلوگیری از اوتیت میانی(گوش درد) در افرادی که به دفعات از آدامسهای حاوی این ماده جویده باشند، موثر است.
در برخي مطالعات ديده شده است كه جويدن آدامس پس از سزارين باعث کاهش ايلئوس بعد از عمل شده و فاصله زماني تا اولين دفع را کوتاه ميکند. همچنين تحمل رژيم غذايي زودتر و حرکت کردن بيمار سريعتر صورت ميگيرد و اين همه باعث ترخيص زود هنگام بيمار ميشود. بنابراين جويدن آدامس به عنوان يک روش فيزيولوژيک و ارزان در پيشگيري و يا کاهش ايلئوس بعد از سزارين پيشنهاد ميگردد.
نکات مـنـفـی:
برخي نكات منفي در مورد آدامس که در بعضی مطالعات علمی به آنها اشاره شده است عبارتند از:
گاهي اوقات جویدن آدامس، موجب افت فشار خون مینیمم و افزایش ضربان قلب در بیماران قلبی شده، و احتمال خطر را در آنان افزایش میدهد.
واكنشهاي حساسيتي: جویدن آدامسهای شیرین شده با برخی شیرین کنندهها موجب بروز واکنشهای حساسیتی در برخی افراد میگردد. ضمناً محققان اعلام کردهاند که جویدن آدامس در بعضی افراد حساس و مستعد، موجب تحریک دستگاه گوارش میشود.
نكته: مصرف آدامسهای حاوی کافئین (ماده تسکین دهنده موجود در قهوه) ممکن است به قدری بر خواب افراد اثر کند که موجب بیخوابی آنان شود.
خطرات عديده: علاوه بر اينها، مواردی از پَریدن آدامس به ریه افراد و خطرات عدیده برای آن ذکر شده است. برخی از محققان بیان کردهاند که جویدن آدامس برای کسانی که قرار است بیهوشی قبل جراحی داشته باشند بسیار خطرناک است و همین کار ممکن است باعث مسدود شدن ریه شود، بنابراین افرادی که قرار است جراحی لوزه داشته باشند، باید از جویدن آدامس در روز جراحی خودداری کنند. همچنین جویدن آدامس قبل از جراحی گوارشی با افزایش ترشحات گوارشی، احتمال خطر را افزایش میدهد.
در ضمن باید توجه داشته باشیم که جویدن آدامس نباید بر دریافت غذایی تاثیر بگذارد و یا با کاهش حس تشنگی (به طور کاذب) ما را از مصرف مایعات باز دارد.
منبع: دنیای تغذیه ش 115
نتايج مطالعات نشان داده كه استفاده از آدامس بدون قند، باعث افزايش معنیدار ترشح بزاق و pH آن میگردد. بنابراين جويدن آدامس میتواند در جلوگيری از بروز بيماریهای ناشی از خشکی دهان و همچنين پوسيدگی دندان موثر باشد.
نکات مثبت:
نكات مثبت در مورد آدامس که در برخی مطالعات علمی به آنها اشاره شده است
عبارتند از:
رفع خشكي دهان: جويدن آدامس ميتواند به رفع خشكي دهان كه بر اثر نارسايي كاركرد غدد بزاقي اتفاق ميافتد كمك كند. تحريك جريان بزاق به وسيله انواع آدامسها در افرادي كه داراي غدد بزاقي نيمه توانا هستند، سودمند است.
بهبود حافظه و يادگيري: آدامس باعث بهبود حافظه عملی و افزایش توان یادگیری کوتاهمدت و بلندمدت ميشود. نکته قابل توجه دیگر این است که برخی از محققان اعلام داشتهاند جویدن آدامس بخش جلوی شبکه کورتکس مغزی را فعالتر کرده و موجب پردازش بهتر اطلاعات مغز انسان میشود.
دفع مواد سمي از عضلات: محققان معتقد هستند که نه تنها عضلات دهانی، بلکه فعالیت عضله زبان نیز، هنگام جویدن آدامس افزایش مییابد و به دفع گروهی از مواد سمی از عضلات بدن کمک میکند.
ساير نكات مثبت:
نتایج بعضی دیگر از تحقیقات، نشانگر تأثیر مثبت جویدن آدامس در کاهش موارد ریفلاکس بوده است.
به نظر برخی از محققان، استفاده از آدامس موجب کاهش احتمال خونریزی لثه و تشکیل پلاکهای دندانی میشود.
جویدن آدامسی که حاوی گزیلیتول و یا سوربیتول ( انواعی از قندها که از آنها برای ساخت مربای دیابتیها استفاده میشود) باشد، به کاهش پوسیدگی دندان کمک میکند.
برخی محققان بر این باورند که گزیلیتول موجود در آدامس در جلوگیری از اوتیت میانی(گوش درد) در افرادی که به دفعات از آدامسهای حاوی این ماده جویده باشند، موثر است.
در برخي مطالعات ديده شده است كه جويدن آدامس پس از سزارين باعث کاهش ايلئوس بعد از عمل شده و فاصله زماني تا اولين دفع را کوتاه ميکند. همچنين تحمل رژيم غذايي زودتر و حرکت کردن بيمار سريعتر صورت ميگيرد و اين همه باعث ترخيص زود هنگام بيمار ميشود. بنابراين جويدن آدامس به عنوان يک روش فيزيولوژيک و ارزان در پيشگيري و يا کاهش ايلئوس بعد از سزارين پيشنهاد ميگردد.
نکات مـنـفـی:
برخي نكات منفي در مورد آدامس که در بعضی مطالعات علمی به آنها اشاره شده است عبارتند از:
گاهي اوقات جویدن آدامس، موجب افت فشار خون مینیمم و افزایش ضربان قلب در بیماران قلبی شده، و احتمال خطر را در آنان افزایش میدهد.
واكنشهاي حساسيتي: جویدن آدامسهای شیرین شده با برخی شیرین کنندهها موجب بروز واکنشهای حساسیتی در برخی افراد میگردد. ضمناً محققان اعلام کردهاند که جویدن آدامس در بعضی افراد حساس و مستعد، موجب تحریک دستگاه گوارش میشود.
نكته: مصرف آدامسهای حاوی کافئین (ماده تسکین دهنده موجود در قهوه) ممکن است به قدری بر خواب افراد اثر کند که موجب بیخوابی آنان شود.
خطرات عديده: علاوه بر اينها، مواردی از پَریدن آدامس به ریه افراد و خطرات عدیده برای آن ذکر شده است. برخی از محققان بیان کردهاند که جویدن آدامس برای کسانی که قرار است بیهوشی قبل جراحی داشته باشند بسیار خطرناک است و همین کار ممکن است باعث مسدود شدن ریه شود، بنابراین افرادی که قرار است جراحی لوزه داشته باشند، باید از جویدن آدامس در روز جراحی خودداری کنند. همچنین جویدن آدامس قبل از جراحی گوارشی با افزایش ترشحات گوارشی، احتمال خطر را افزایش میدهد.
در ضمن باید توجه داشته باشیم که جویدن آدامس نباید بر دریافت غذایی تاثیر بگذارد و یا با کاهش حس تشنگی (به طور کاذب) ما را از مصرف مایعات باز دارد.
منبع: دنیای تغذیه ش 115
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر