پوست، زير سايه تغذیه

نوشته  : نیلا قانعی 
سلامت و زیبایی پوست به عوامل متعددی نظیر میزان برخورد مستقیم با نور خورشید، آلاینده‌های هوا و تماسی با پوست، افزایش سن، ژنتیک افراد، تغذیه، افزایش یا کاهش وزن و ... بستگی دارد. یکی از عوامل مهم تعیین‌کننده شفافیت پوست بازسازی آسیب‌های وارده به ماده ژنتیکی سلول (DNA) می‌باشد. روزانه سلول‌های پوست در معرض آسیب‌های متعدد حاصل از آلودگی هوا، نور خورشید و... می‌باشند. توانایی سلول‌ها در تقابل با این آسیب‌ها بستگی به سیستم‌های دفاعی آنتی‌اکسیدانی آن دارد. عوامل متعدد تغذیه‌ای در افزایش قدرت این سیستم موثر بوده که در اینجا به بعضی از آنها اشاره می‌شود.



چای سـبــز:
چاي سبز حاوی ترکیبات پلی‌فنولی ویژه‌ای نظیر کاتچین می‌باشد. به نظر می‌رسد عمر مفید سلول‌های پوستی به طور طبیعی 28 روز باشد و این در حالی است که بعد از گذشت20 روز از قدرت و فعالیت و تقسیم آنها کاسته می‌شود. مطالعات نشان می‌دهند با مصرف چای سبز با ترکیب ویژه موجود در آن به نام EGCG (اپی گالا کاتچین گالات) عمر مفید سلول‌های پوست افزایش یافته و از 20 روز به 28 روز می‌رسد. به علاوه چای سبز حاوی انواع آنتی‌اکسیدان‌های قوی می‌باشد که در بازسازی پوست تاثیر به سزایی دارد.
 

ویتامین E:
اين ويتامين در منابعی نظیر انواع روغن‌های گیاهی همچون آفتابگردان، سویا، زیتون و انواع مغزهای گیاهی (پسته، بادام، فندق و گردو) وجود دارد.


انـــار:
انار از میوه‌های معجزه آسای طبیعت با خواص آنتی اکسیدانی منحصر به فرد می‌باشد، با مصرف خوراکی و موضعی این میوه بازسازی و احیاء پوست خود را افزایش دهید.



مايـعــات:
نوشیدن مایعات کافی نيز در طول روز در شادابی و جلوگیری از خشکی آن اهمیت بسزایی دارد. لازم به ذکر است جبران حدود 8 لیوان آب در طول شبانه روز، شامل انواع چای و قهوه به دلیل خاصیت دیورتیک (ادرار زایی) آنها نمی‌شود.


ویتامین C:
اين ویتامین در انواع میوه‌ها و سبزیجات تازه و با غلظت بیشتر در منابعی نظیر فلفل دلمه‌ای، پرتقال، انواع سبزیجات برگ سبز تیره نظیر کلم‌ها و... وجود دارد.

ریزمغذی‌هایی نظیر سلنیوم:
اين ريزمغذي‌ها در منابعی نظیر گوشت قرمز، مرغ و ... وجود دارند.
 

امـگا-3 و امــگا-6:
نسبت مناسب روغن‌های امگا 3 به امگا6 به عنوان اسیدهای چرب ضروری با تنظیم سیالیت غشا و کمک به حفظ ایمنی سلول در واکنش‌های دفاعی پوست علیه آسیب‌های وارده محیطی و ژنتیکی موثر می‌باشد.
منابع عمده اسیدهای چرب امگا- 3 انواع ماهی‌های آب‌های آزاد و سرد و منابع گیاهی همچون بذر کتان، سویا، گردو و خرفه می‌باشند.



فـعاليـت بــدنـي:
در کنار تغذیه مناسب فعالیت‌های هوازی نظیر شنا، دوچرخه سواری، پیاده‌روی و ... با افزایش میزان گردش خون و کمک به سیستم گوارشی هضم به شادابی پوست کمک می‌کند.
 

عـوامـل موضـعـي:
بعد از سن 30 سالگی به نظر می‌رسد در کنار تغذیه پوست از طریق خون و غذا نیاز به عوامل موضعی برای جوان سازی و بهبود پوست افزایش یابد. زیرا مطالعات نشان می‌دهند با افزایش سن عروق تغذیه کننده پوست تنگ‌تر شده و در کنار عوامل غذایی عوامل موضعی همچون ماسک‌ها، هم اثرگذار باشند.

چنـد ماسـك طبيعــي:
ماسک خیار: افزایش رطوبت پوست
ماسک گیلاس یا هلو: لایه‌برداری با اسید میوه
ماسک ماست پرچرب: روشن‌کننده
ماسک عسل طبیعی و چند قطره لیموترش: نرم‌کننده و روشن‌کننده



منبع: دنیای تغذیه  ش 115

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر