از سيب‌زميني چه مي‌دانيد؟


نوشته : تحريريه دنياي تغذيه 
سيب زميني يكي از فراوان‌ترين نوع سبزيجات است و خيلي هم طرفدار دارد. بيش از 80 نوع سيب‌زميني در جهان يافت مي‌شود. در اصل اين ماده غذايي از آمريكاي جنوبي به اروپا آورده شد، ولي اروپايي‌ها تا پيش از قرن هجدهم توجه قابل ملاحظه‌اي به اين محصول نكردند. تا پيش از آن سيب‌زميني را به دليل زيبايي گل‌هاي بوته‌هايش در بين باغ‌‌هاي گل مي‌كاشتند. در واقع، اروپايي‌ها فكر مي‌كردند كه خوردن جسم زير خاك اين گياه خطرناك است و باعث بيماري مي‌شود، ولي در مقابل ايرلندي‌ها خيلي زود به ارزش سيب‌زميني پي بردند، به گونه‌اي كه به يكي از محصولات عمده غذايي‌ آنها تبديل شد؛ چرا كه در خاكي كه چندان هم حاصلخيز نبود، به خوبي رشد مي‌كرد.
زماني كه سيب‌زميني به آمريكاي شمالي برده شد، به اسم «سيب‌زميني ايرلندي» شناخته مي‌شد تا از سيب‌زميني شيرين باز شناخته شود. در حال حاضر، هر ساله آمريكايي‌ها مقدار بسيار فراواني سيب‌زميني مصرف مي‌كنند.
سيب‌زميني سرشار از ويتامين‌هاي B و C است و پتاسيم فراواني دارد. يك سيب‌زميني متوسط 80 تا 90 كيلوكالري انرژي دارد. بيشتر مواد غذايي مفيد موجود در سيب‌زميني درست در زير پوست آن قرار دارد. اگر پيش از پختن سيب‌زميني آن را پوست بكنيد، مقدار بسياري از مواد مغذي خود را از دست خواهد داد. بنابراين، وقتي مي‌خواهيد سيب‌زميني را آبپز كنيد، آن را با پوست آبپز كنيد و وقتي كه پخت پوستش را بكنيد.
شما مي‌توانيد از نشاسته سيب‌زميني به جاي آرد به عنوان غلظت‌دهنده در سوپ‌ها و سس‌ها استفاده كنيد و همچنين، از آن به جاي آرد در پختن كيك‌ها و شيريني‌ها بهره ببريد. امتحان كنيد تا ببينيد كدام يك مزه‌اي بهتر خواهند داشت. براي اينكه نشاسته سيب‌زميني تهيه كنيد، سيب زميني خام را پوست كنده و رنده كنيد. سپس، آن را در يك پارچه دو لايه كتاني قرار داده، فشار دهيد تا آب سيب‌زميني خارج شود. بعد آن را در يك كاسه بريزيد. بگذاريد قدري بماند و سپس، آب آن را در كاسه ديگري بريزيد. آنچه در ظرف اول باقي مي‌ماند، نشاسته سيب‌زميني است.
اگر مي‌‌خواهيد سيب‌زميني بخريد، هر كدام را امتحان كنيد. چرا كه يك سيب‌زميني فاسد همه سيب‌زميني‌ها را خراب مي‌كند. اگر فروشنده اجازه مي‌دهد هر كدام را تك‌تك انتخاب كنيد. به نرمي هركدام را فشار دهيد، بايد سفت و پوستشان صاف باشد. دقت كنيد كه شكسته و فاسد نباشند.
سيب‌زميني‌ها را جايي نگه داريد كه هوا در آن جريان داشته و تاريك و مرطوب باشد. آنها را بايد در جاي تاريك نگه‌داريد تا جوانه نزنند و سبز نشوند. سيب‌زميني‌ها را پيش از زمان مصرف نشوييد، چرا كه سطح مرطوب باعث فساد سيب‌زميني مي‌شود. آنها را كنار پياز يا سيب هم نگه نداريد، چرا كه هر كدام گازي از خود متصاعد مي‌كنند كه عمر محصول ديگر را كوتاه مي كند.
براي اينكه آب سيب‌زميني‌ها را بگيريد، آنها را بشوييد و ريز خرد كنيد. حتي تا زماني كه نمي‌خواهيد از آنها استفاده كنيد، لازم نيست پوستشان را بكنيد. سيب‌زميني‌هاي خرد شده را در ظرف پر از آب جوش بريزيد و 5 دقيقه حرارت دهيد. سپس آنها را در يك دوم فنجان آبليمو و 2 تا 5/2 ليتر آب سرد خيس كنيد. اين كار آنها را از اكسيده شدن حين خشك شدن محافظت مي‌كند. سيب‌زميني‌هاي خرد شده را به هر روشي كه مي‌خواهيد خشك كنيد تا به طور كامل رطوبت از آنها گرفته شود. اين سيب‌زميني‌هاي خشك شده را در يك كيسه پلاستيكي كلفت قرار دهيد و در مكاني تاريك بگذاريد. براي استفاده، آنها را به مدت 25 دقيقه در آب خيس كنيد. همان‌طور كه سيب‌زميني خام معمولي را مي‌پزيد، اين سيب‌زميني‌ها را هم بپزيد. خشك كردن سيب‌زميني از خطر فاسد شدن آنها در زماني كه استفاده نمي‌شوند و انبار مي‌شوند، مي‌كاهد.
اگر مي‌خواهيد مقداري از سيب‌زميني‌هايي كه خريده‌ايد را فريز كنيد، راه‌هاي گوناگوني براي اين كار وجود دارد:
 آنها را سرخ كنيد
سيب‌زميني‌ها را بشوييد، پوست بكنيد و به صورت خلال ببريد. آنها را به مدت 5 دقيقه در آب سرد خيس كنيد، سپس آبشان را بگيريد و روي يك حوله تميز قرار دهيد تا به طور كامل خشك شوند. آنها را تا زماني كه طلايي شوند، در روغن سرخ كنيد. سپس سيب‌زميني‌هاي سرخ شده را روي يك سيني بچينيد و در يخچال بگذاريد تا سرد شوند. بعد آنها را در كيسه‌هاي فريزري قرار دهيد و درشان را ببنديد. هر كيسه را تا سر پر نكنيد. به اندازه 3 سانتي‌متر جاي خالي بگذاريد. بيش از 6 هفته سيب‌زميني‌هاي فريز شده را نگه نداريد.
 سيب‌زميني‌ها را پوره كنيد
شما مي‌توانيد پوره سيب‌زميني را بين 4 تا 6 ماه
در فريزر نگه‌داريد و بدون اينكه بگذاريد يخ آن باز شود، گرم كنيد.
 سيب‌زميني‌ها را بپزيد
سيب زميني‌هاي پخته خوب فريز نمي‌شوند، چرا كه بافت و قوام اوليه‌ خود را از دست مي‌دهند. ولي آنهايي كه دوبار پخته مي‌شوند، بهتر در فريزر مي‌مانند.

منبع: دنیای تغذیه  ش ۸۷

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر