نوشته : منيره دادخواه
به شرايطي كه در آن ميزان هموگلوبين و يا تعداد گلبولهاي قرمز خون از محدوده طبيعي بالاتر ميرود، غلظت خون گفته ميشود. به عبارتي در زماني كه اكسيژن كافي به علل مختلف در اختيار سلولهاي بدن قرار نميگيرد، براي جبران آن تعداد زيادتري گلبول قرمز ساخته ميشود. اين امر سبب غليظ شدن خون گشته كه به دنبال آن جريان خون در رگها و قلب كند ميگردد و احتمال خطر تشكيل لخته و بروز سكته مغزي يا قلبي افزايش مييابد. سن ابتلا به اين عارضه معمولاً بعد از 40 سالگي بوده و شيوع آن در آقايان بيشتر است.
غلظت خون چه علائميدارد؟
گاهي اوقات تنگي نفس، سرخ شدن صورت و تيرگي لبها هنگام ورزش، تاري ديد و سردردهاي غير طبيعي از علائم شايع غلظت خون هستند.
درمان غلظت خون:
از آنجايي كه گاهي غلظت خون بدنبال يك بيماري اوليه ايجاد ميشود، در اولين قدم بايد بيماري اوليه تشخيص و درمان گردد.
مهمترين اقدام بعدي، عدم استعمال هرگونه دخانيات است.
دوري از محيطهاي آلوده، قرار نگرفتن در معرض آلودگي هوا، نوشيدن فراوان مايعات (8 ليوان آب و ساير مايعات) در روز و اصلاح الگوي غذايي در كنترل و درمان غلظت خون بسيار موثر خواهد بود.
گاهي اوقات اهداي خون نيز با نظر پزشك متخصص، يك اقدام درماني محسوب ميگردد.
غلظت خون در چه شرايطي ايجاد ميشود؟
اين مشكل در شرايط مختلفي ايجاد ميگردد، به عنوان مثال در كساني كه در ارتفاعات يا كوهستانها زندگي ميكنند و يا در افراد سيگاري و غالب مردميكه در شهرهاي بزرگ با آلودگي زياد هوا به سر ميبرند، اين وضعيت خوني به دليل كمبود اكسيژن بروز ميكند. البته دستهاي از بيماران مبتلا به اختلالات ريوي و قلبي نيز دچار غلظت خون ميشوند و برخي بيماريهاي خاص كليوي و كبدي هم در ايجاد اين مشكل نقش دارند، ولي كمتر از 10 درصد علل بروز اين بيماري، داشتن زمينه ارثي است.
تغذيه مناسب در كنترل غلظت خون:
در صورت ابتلا به اضافه وزن يا چاقي با يك برنامه غذايي مناسب و فعاليت بدني منظم، اقدام به كاهش وزن تدريجي نماييد.
با كنترل مصرف غذا و ورزش ميتوان سايز دور شكم را كم كرد، اين كار سبب كاهش احتمال بروز بيماريهاي قلبي خواهد شد.
استفاده فراوان از ميوهها و سبزيهاي تازه در روز به دليل داشتن فيبر غذايي و ويتامين C به كنترل غلظت خون كمك ميكند.
دريافت چربيهاي اشباع، كلسترول و چربيهاي ترانس را محدود كنيد، براي اين كار:
تمام چربي گوشت، چربي و پوست مرغ را قبل از پخت جدا كنيد.
از شير و لبنيات كم چربي (1 درصد چربي) استفاده كنيد.
به جاي كره، دنبه، روغن حيواني و روغن نباتي جامد از مقدار متعادلي روغنهاي مايع مناسب مثل روغن زيتون، كانولا، آفتابگردان و.... در تهيه و طبخ غذاها استفاده كنيد.
مصرف كله و پاچه، مغز و زبان، دل و قلوه را محدود نماييد.
مصرف انواع شيريني، كيك، بيسكويت و ساير فرآوردههاي قنادي را محدود نماييد.
از غذاهاي چرب و سرخ كرده، غذاهاي رستوراني و فست فودها كمتر استفاده كنيد.
گوشت قرمز و جگر از غذاهاي خونساز هستند. مصرف آنها را محدود نماييد و به جاي آن از گوشت مرغ بي چربي، ماهي و حبوبات استفاده كنيد.
در وعدههاي غذايي روزانه همراه غذا مقداري ماست كم چربي ميل كنيد.
چاي سبز يا سياه از نوشيدنيهاي مناسب محسوب ميشوند، مصرف آنها را فراموش نكنيد.
مصرف نمك و غذاها و تنقلات شور را محدود كنيد.
از منابع غذايي ويتامين E مثل جوانه گندم، مقداري از مغزها و دانهها مثل مغز آفتابگردان، گردو، بادام، فندق و... استفاده كنيد.
منبع: دنیای تغذیه ش 114

غلظت خون چه علائميدارد؟
گاهي اوقات تنگي نفس، سرخ شدن صورت و تيرگي لبها هنگام ورزش، تاري ديد و سردردهاي غير طبيعي از علائم شايع غلظت خون هستند.
درمان غلظت خون:
از آنجايي كه گاهي غلظت خون بدنبال يك بيماري اوليه ايجاد ميشود، در اولين قدم بايد بيماري اوليه تشخيص و درمان گردد.
مهمترين اقدام بعدي، عدم استعمال هرگونه دخانيات است.
دوري از محيطهاي آلوده، قرار نگرفتن در معرض آلودگي هوا، نوشيدن فراوان مايعات (8 ليوان آب و ساير مايعات) در روز و اصلاح الگوي غذايي در كنترل و درمان غلظت خون بسيار موثر خواهد بود.
گاهي اوقات اهداي خون نيز با نظر پزشك متخصص، يك اقدام درماني محسوب ميگردد.
غلظت خون در چه شرايطي ايجاد ميشود؟
اين مشكل در شرايط مختلفي ايجاد ميگردد، به عنوان مثال در كساني كه در ارتفاعات يا كوهستانها زندگي ميكنند و يا در افراد سيگاري و غالب مردميكه در شهرهاي بزرگ با آلودگي زياد هوا به سر ميبرند، اين وضعيت خوني به دليل كمبود اكسيژن بروز ميكند. البته دستهاي از بيماران مبتلا به اختلالات ريوي و قلبي نيز دچار غلظت خون ميشوند و برخي بيماريهاي خاص كليوي و كبدي هم در ايجاد اين مشكل نقش دارند، ولي كمتر از 10 درصد علل بروز اين بيماري، داشتن زمينه ارثي است.
تغذيه مناسب در كنترل غلظت خون:
در صورت ابتلا به اضافه وزن يا چاقي با يك برنامه غذايي مناسب و فعاليت بدني منظم، اقدام به كاهش وزن تدريجي نماييد.
با كنترل مصرف غذا و ورزش ميتوان سايز دور شكم را كم كرد، اين كار سبب كاهش احتمال بروز بيماريهاي قلبي خواهد شد.
استفاده فراوان از ميوهها و سبزيهاي تازه در روز به دليل داشتن فيبر غذايي و ويتامين C به كنترل غلظت خون كمك ميكند.
دريافت چربيهاي اشباع، كلسترول و چربيهاي ترانس را محدود كنيد، براي اين كار:
تمام چربي گوشت، چربي و پوست مرغ را قبل از پخت جدا كنيد.
از شير و لبنيات كم چربي (1 درصد چربي) استفاده كنيد.
به جاي كره، دنبه، روغن حيواني و روغن نباتي جامد از مقدار متعادلي روغنهاي مايع مناسب مثل روغن زيتون، كانولا، آفتابگردان و.... در تهيه و طبخ غذاها استفاده كنيد.
مصرف كله و پاچه، مغز و زبان، دل و قلوه را محدود نماييد.
مصرف انواع شيريني، كيك، بيسكويت و ساير فرآوردههاي قنادي را محدود نماييد.
از غذاهاي چرب و سرخ كرده، غذاهاي رستوراني و فست فودها كمتر استفاده كنيد.
گوشت قرمز و جگر از غذاهاي خونساز هستند. مصرف آنها را محدود نماييد و به جاي آن از گوشت مرغ بي چربي، ماهي و حبوبات استفاده كنيد.
در وعدههاي غذايي روزانه همراه غذا مقداري ماست كم چربي ميل كنيد.
چاي سبز يا سياه از نوشيدنيهاي مناسب محسوب ميشوند، مصرف آنها را فراموش نكنيد.
مصرف نمك و غذاها و تنقلات شور را محدود كنيد.
از منابع غذايي ويتامين E مثل جوانه گندم، مقداري از مغزها و دانهها مثل مغز آفتابگردان، گردو، بادام، فندق و... استفاده كنيد.
منبع: دنیای تغذیه ش 114
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر