كنترل درد با غذا


نوشته  : مريم آريافر كارشناس ارشد علوم و صنايع غذايي 
استفاده از تغذيه مناسب جهت مقابله با درد به عنوان جزئي از توصيه‌هاي پزشكي سال‌هاست كه مطرح مي‌باشد. زماني كه احساس سردرد داريم، با خوردن يك قرص آن را برطرف مي‌سازيم، ولي در خصوص دردهاي مزمن مي‌دانيم كه مصرف طولاني مدت داروهاي مسكن صحيح نبوده و مي‌تواند عوارض بسياري را به دنبال داشته باشد، مانند خونريزي معده در اثر مصرف زياد پروفن و به همين دليل است كه كنترل و مديريت كردن درد بسيار مهم مي‌باشد.


تغـذيه مناسـب:
تحقيقات جديد نشان داده‌اند كه رژيم غذايي مناسب و تغذيه نقش مهمي‌ در كنترل درد بر عهده دارد وكمبود مواد معدني و ويتامين‌ها باعث ايجاد ضعف و بيماري در بدن مي‌گردد. در حال حاضر مساله جايگزيني رژيم غذايي مناسب براي كنترل درد مطرح شده، ولي هنوز شواهد قطعي در دست نمي‌باشد.
برخي تاثيرات رژيم درماني در كنترل درد به خوبي قابل لمس مي‌باشند. براي مثال كاهش وزن يك استراتژي مهم تغذيه اي براي افرادي مي‌باشد كه از بيماري آرتريت، درد زانو و التهاب مفاصل رنج مي‌برند.




زنجفـيل:
زنجفيل يك مكمل گياهي ضد التهاب است و در كنترل دردهاي آرتريت و ماهيچه و ميگرني موثر مي‌باشد. مصرف 1 گرم در روز زنجفيل كه تقريبا معادل نصف قاشق چايخوري مي‌باشد، داراي اثرات ضد التهابي مي‌باشد. البته بايد توجه داشت كه با داروهاي مصرفي تداخل نداشته باشد .


ميوه‌هاي قرمز:
مطالعات جديد نشان داده‌اند كه فرآورده‌هاي cherry داراي اثرات مشابه داروهاي ضد التهابي غير استروئيدي همانند آسپرين، ايبوپروفن و ناپروكسن مي‌باشند. اينگونه ميوه‌‌ها كه شامل زغال اخته، انگور قرمز، انار و ساير ميوه‌هاي قرمز رنگ و تيره هستند، داراي ماده مغذي به نام فلاوونوئيد‌ها بوده كه از متابوليت‌هاي ثانويه گياه مي‌باشند و باعث ايجاد رنگ در گياه مي‌‌گردند. همچنين از آن در برابر ميكروب‌ها و حشرات محافظت مي‌كنند و به همين دليل است كه توصيه‌هاي زيادي در خصوص مصرف اينگونه مواد غذايي شده است.


سـويا:
محققان دانشگاه جان‌هاپكينــز ثابت كرده‌اند كه مصرف سويا در رژيم غذايي در كنترل درد به ويژه دردهاي مزمن بسيار موثر مي‌باشد، زيرا پروتئين سويا داراي خواص ضدالتهابي بوده و باعث كنترل درد مي‌گردد. همچنين مصرف روغن بذر كتان، زردچوبه و ويتامين B12 هم در كنترل درد موثر مي‌باشد.
 

امگا-3:
نشان داده شده كساني كه درد گردن و كمر درد دارند، در اثر مصرف مكمل امگا -3 دردشان تخفيف يافته است.
چربي، كربوهيدرات و پروتئين:
التهاب توسط سيستم ايمني در اثر وجود آسيب ايجاد مي‌گردد. التهاب به تنهايي دليل درد نمي‌باشد، ولي مي‌تواند احساس درد را تشديد كرده و آن را طولاني‌تر سازد. چربي‌ها در شيمي ‌التهاب نقش دارند و متابوليزه شدن برخي از چربي‌ها و اسيدهاي چرب باعث تشديد پاسخ‌هاي التهابي مي‌شود، بنابراين مصرف اينگونه مواد غذايي بايد محدود شود. همچنين مصرف بيش از حد قند‌هاي ساده و مواد غذايي حاوي نشاسته در ايجاد سيگنال‌هاي درد تاثيرگذار مي‌باشد، بنابراين كنترل التهاب و درد با جلوگيري از مصرف زياد و بيش از حد نياز به غذاهاي كربوهيدراته و جايگزين نمودن مواد غذايي حاوي پروتئين مانند تخم‌مرغ، گوشت بدون چربي و ماهي صورت مي‌گيرد.
 

غذاهاي تشديد كننده:
همانطور كه مي‌دانيد برخي از مواد غذايي باعث بدتر شدن شرايط درد مي‌شوند، مانند منابع غذايي حاوي تيرامين كه باعث تشديد ميگرن مي‌گردند و در اين شرايط بايد از مصرف آنها خودداري نمود.
برخي از مواد مشكل ساز كه باعث افزايش درد مي‌شوند، كافئين، الكل، مونوسديم گلوتامات و آسپارتام  مي‌باشند.

ليست غذاهاي كنترل كننده درد:
منابع آنتي اكسيداني: مارچوبه، آووكادو، توت‌ها، براكلي، كلم، گريپ فروت، كيوي، پرتقال، هلو و گوجه‌فرنگي
منابع حاوي فلاوونوئيد: سيب، انگورها، چاي سبز، پياز و سويا
منابع حاوي بتا- كريپتوگزانتان: زرد آلو، پرتقال، فلفل، هلو، آلو، كدو و هندوانه
منابع حاوي رسوراترول: زغال اخته، بلوبري، انگور قرمز و بادام زميني

بتا- كريپتوگزانتان:
تحقيقاتي كه در دانشگاه منچستر انگلستان انجام شده نشان داده‌اند افرادي كه رژيم غذايي آنها حاوي بتا كريپتوگزانتان بوده كمتر از درد ناشي از مفاصل شكايت داشته‌اند. اين تركيب در مواد غذايي مانند پرتقال، زرد آلو، فلفل، هلو، آلو و هندوانه وجود دارد.


آلبالو و گيلاس:
برخي از مواد غذايي هم باعث كاهش درد مي‌‌‌شوند، مانند آلبالو و گيلاس كه حاوي آنتوسيانين بوده و داراي خواص ضد التهابي همانند آسپرين مي‌باشند. همچنين سويا هم اين اثر را دارد و باعث تخفيف دردهاي استئوآرتريت مي‌گردد. مصرف بيوفلاوونوئيدها به شكل تازه به همان گونه كه در آلبالو و گيلاس يافت مي‌شوند و مصرف غذاهايي مانند سبزيجات، حبوبات و دانه‌هاي كامل و برخي از مغز‌ها هم در كنترل درد موثر مي‌باشد.
رسوراترول:
تركيب رسوراترول كه در پوست انگور قرمز يافت مي‌شود، داراي اثر مشابه آسپرين بوده و اثر ضد التهابي دارد و در كاهش درد موثر مي‌باشد.
دانه‌ها و مغزهايي مانند فندق، بادام زميني، كنجد و مغز آفتابگردان منابع غني از تريپتوفان بوده و اين اسيد آمينه باعث كاهش حساسيت به درد، نيم ساعت بعد از مصرف اين مواد غذايي شده است. ساير منابع غني تريپتوفان، فرآورده‌هاي لبني و سويا، غذاهاي دريايي، دانه‌هاي كامل، لوبيا و عدس مي‌باشند.



منبع: دنیای تغذیه  ش 114

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر