جوانه گندم، طلايه‌دار جواني


نوشته  : مهندس مسعود خبازي 
گنجاندن جوانه‌ها (از جمله جوانه گندم) در برنامه غذايي روزانه افراد جامعه كه هم در دسترس، ارزان و سالم هستند و هم مي‌توانند قسمت عمده‌اي از نيازهاي بدن به ويتامين، مواد معدني و آنزيم‌ها را تامين كنند، بسيار مفيد است.
بهترين زمان استفاده از جوانه زماني است كه طول جوانه يك و نيم برابر طول دانه گندم (يك سانتيمتر) شده باشد. مدت زمان لازم جهت جوانه زدن دانه‌ها سه تا چهار روز مي‌باشد. در حين فرآيند جوانه زدن ويتامين‌هاي گروه B به مقدار قابل توجهي افزايش مي‌يابد به طوري كه در جوانه گندم مقدار ويتامين B1 و ويتامين B2 بيشتر از دانه گندم است.
ارزش غذايي: جوانه‌ها مواد غذايي هستند كه در روند طبيعي رشد و توليدشان، داراي ارزش غذايي بالايي (از نظر ويتامين و املاح) مي‌باشند. مصرف مداوم جوانه گندم مانع كمبود ويتامين‌ها و مواد معدني طبيعي مورد نياز بدن مي‌شود و بدن را سالم و نيرومند مي‌سازد. جوانه گندم علاوه بر عناصر فسفر، كلسيم و منيزيم، سرشار از اسيدهاي آمينه ضروري و حاوي ويتامين‌هاي گروه B، C و E مي‌باشد.

تغذيه صحيحي كه علاوه بر تامين انرژي مورد نياز بدن در برگيرنده پروتئين، كلسيم، فسفر و منيزيم نيز باشد، مي‌تواند به فعاليت و افزايش كارايي مغز كمك كند. مطالعات نشان داده‌اند افرادي كه در انجام كارهاي روزمره از فعاليت‌هاي فكري بيشتري بهره مي‌گيرند بايد مواد غذايي روزانه آنها حاوي مقادير قابل توجهي از عناصر فسفر، منيزيم و كلسيم باشد. همچنين جوانه گندم حاوي مقدار زيادي فيبر و آب است كه باعث دفع كامل مواد زايد بدن مي‌شود و ويتامين B1 موجود در آن براي تعادل سيستم عصبي ضروري مي‌باشد.
اثرات گزارش شده جوانه گندم: ضد سرطان، جلوگيري از چين و چروك و پيري زودرس، درمان ريزش مو، دفع شوره‌هاي سر و بعضي ناراحتي‌هاي پوستي، جلوگيري از بروز يائسگي زودرس، رفع بي‌خوابي و كاهش وزن، جلوگيري از افت رشد كودك در موقع از شير گرفتن.
نحوه مصرف: به طور كلي مصرف جوانه گندم به دو صورت تازه (خام) و خشك (پودر جوانه گندم) رايج است. مصرف آن به صورت خام ارزش غذايي بيشتري دارد و اگر لازم است به غذاي در حال پخت اضافه گردد بايد در مراحل انتهايي پخت اين كار انجام شود. همچنين در تهيه انواع سالاد، سوپ‌ها، آبگوشت‌ها و غذاهاي رايج ديگر نيز كاربرد دارد. مصرف پودر جوانه گندم همراه با شير و آبميوه‌هاي مختلف به دليل مزه شيرين آن مطبوع است و با استقبال كودكان روبه‌رو مي‌شود و مصرف آن به خصوص در زمان از شير گرفتن كودك نقش به‌سزايي در جلوگيري از افت رشد كودك دارد.



منبع: دنیای تغذیه  ش 100

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر