شير معمولي يا شير سويا

نوشته  : سيده سارا حكيم كارشناس ارشد تغذيه از دانشگاه تهران 
پروسه تهيه شير سويا در چين كشف گرديد مكاني كه لوبياي سويا كشت و مصرف مي‌شود. شير سويا يك عصاره آبدار مي‌باشد كه با آسياب نمودن لوبياي سويا و خيساندن آن در آب تهيه مي‌گردد.
شير سويا تقريبا داراي 5/3 درصد پروتئين، 2 درصد چربي، 9/2 درصد كربوهيدرات و نيز ويتامين‌‌هاي B1، B2، B6 ، C، E و لسيتين و فيبر مي‌باشد.
شير سويا تقريبا يك چهارم كلسيم موجود در شير را دارا مي‌باشد و توليدكنندگان اين ماده غذايي معمولا كلسيم را به آن اضافه مي‌نمايند.
خواص شيرسويا:
يائسگي: تغييرات هورموني همراه با يائسگي موجب افزايش ريسك بيماري قلبي و استئوپروز مي‌شوند. در دوران يائسگي، زنان علايمي مانند گُرگرفتگي، عرق شبانه، بي‌خوابي و سردرد را تجربه مي‌كنند.
شير سويا حاوي ايزوفلاوون‌هاي جنستين و ديادزين مي‌باشد كه داراي خواص شبيه استروژن هستند، اما تفاوت بسيار زيادي با استروژن دارند و داراي خواص غيرهورموني مي‌باشند.
استئوپروز: شير سويا داراي غلظت‌ بالايي از ايزوفلاوون‌ها مي‌باشد. مطالعات زيادي نشان داده‌اند كه اين ماده غذايي موجب سلامت استخوان مي‌گردد. پروتئين محتوي سويا حاوي اسيدهاي آمينه‌اي است كه ميزان سولفور آنها پايين مي‌باشد.
اسيدهاي آمينه سولفوردار توليد سولفات را در ادرار افزايش مي‌دهند. اين اسيدهاي آمينه از باز جذب كلسيم به خون جلوگيري مي‌نمايند.
بيماري ديابت و كليه: شير سويا داراي فيبر محلول مي‌باشد. غذاهاي حاوي فيبر محلول و كربوهيدرات پيچيده موجب افزايش حساسيت به انسولين مي‌شوند و بنابراين در كنترل ديابت نقش دارند.
علي‌رغم اينكه سويا داراي پروتئيني با كيفيت بالا است، موجب افزايش فيلتراسيون و افزايش دفع پروتئين از راه ادرار مي‌شود. شير سويا موجب كاهش LDL در خون شده و با اين عمل از آسيب به كليه‌ها جلوگيري مي‌گردد.
سلامت چشم: بررسي‌هاي جديد نشان داده‌اند كه ايزوفلاوون جنستين موجود در سويا از چشم در مقابل اشعه X محافظت مي‌نمايد. اين اشعه موجب بروز آب مرواريد مي‌شود.
بيماري قلبي: اين محصول داراي اسيدهاي چرب اشباع كم و فيبر زياد مي‌باشد. در مطالعه جديدي كه توسط انستيتو بين‌المللي سلامت و تغذيه انجام شده مشاهده گرديد كه پروتئين سويا در كاهش كلسترول و به دنبال آن كاهش ريسك بيماري قلبي نقش دارد.
مقايسه شير سويا با محصولات لبني:
1- پروتئين موجود در شير سويا يك پروتئين گياهي مي‌باشد كه اين نوع پروتئين از كاهش كلسيم از طريق كليه جلوگيري مي‌كند.
2- شير داراي اسيد چرب اشباع مي‌باشد كه موجب افزايش كلسترول مي‌شود، ولي مقدار اسيد چرب اشباع شير سويا كم است.
3- شير سوياي تجاري با ويتامين‌هايي از قبيل B12 غني شده است.
4- شير سويا فاقد لاكتوز مي‌باشد و توسط افراد مبتلا به عدم تحمل لاكتوز، قابل هضم است.
5- عده زيادي از كودكان به شير آلرژي دارند اما دسته كمي از آنها به شير سويا آلرژي نشان مي‌دهند.
6- شير سويا داراي قند پروبيوتيكي از قبيل استاكيوز و رافينوز است كه اين قندها نقش مهمي در بهبود سيستم ايمني و انتقال سم در بدن دارند، البته وجود اين قندها مقداري نفخ روده در مصرف كنندگان ايجاد مي‌نمايد.
7- شير سويا گالاكتوز ندارد و براي كودكاني كه مبتلا به گالاكتوزمي هستند يك جايگزين خوب مي‌باشد. 
بطور خلاصه بايد اشاره نمود كه مصرف شير سويا مزاياي متعددي دارد، ولي با توجه به اينكه مقدار ويتامين B2  شير بالا و نسبت كلسيم به فسفر در شير بهتر است و همچنين پروتئين شير كيفيت بالاتري دارد، لذا مصرف شير سويا در افراد عادي نبايد جايگزين مصرف شير معمولي شود. در هر حال، نوشيدن شير سويا در گاهي از اوقات قابل توصيه مي‌باشد(حتي در كساني كه شير معمولي را به اندازه مناسب دريافت مي‌كنند).

منبع: دنیای تغذیه  ش ۹۹

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر