ملاحظات تغذيه‌اي در پاركينسون


نوشته  : آرزو حقيقيان رودسري 
بيماري پاركينسون يا «فلج رعشه‌اي» اختلال مغزي است كه موجب لرزش، سفتي و ضعف عضلات مي‌شود. علائم زودرس بيماري پاركينسون شامل  سفتي عضلات، خستگي زودرس نسبت به حالت معمول، رعشه كه به طور معمول با لرزش خفيف در يك دست، بازو يا پا شروع مي‌شود، مي‌باشد.
مواد مغذي موثر در اين بيماري عبارتند از:
ويتامين C: يك آنتي‌اكسيدان است كه احتمالا پيشرفت بيماري را كند كرده و نياز به دارودرماني را به تعويق مي‌اندازد. ويتامين E: اين آنتي‌اكسيدان به عنوان از بين برنده راديكال آزاد، سلول‌هاي مغز را از آسيب حفظ مي‌كند. ويتامين‌هاي گروه B: نقش بسيار مهمي در عملكرد مغز و فعاليت آنزيم‌ها دارند. ويتامين B5: در انتقال سريع پيام از يك سلول عصبي به سلول ديگر دخالت دارد. ويتامين B3: گردش خون را در مغز بهبود مي‌بخشد، ولي در صورت ابتلا به اختلالات كبدي، نقرس و يا فشار خون بالا نبايد از اين ويتامين استفاده كرد. ويتامين B6: توليد دوپامين در مغز بستگي به وجود اين ويتامين دارد، اما در صورت مصرف لوودوپا نبايد اين مكمل را مصرف كرد.

سلنيوم: يك آنتي‌اكسيدان قوي است. كلسيم: همراه با منيزيم عمل مي‌كند و براي انتقال تحريك عصبي مورد نياز است. L- تيروزين: براي تنظيم و بهبود حالات و رفتار فرد مفيد است. L- فنيل آلانين: علايم را كاهش مي‌دهد و در بهبود افسردگي موثر مي‌باشد. در افراد باردار و يا شيرده، در موارد اضطراب بي‌مورد، ديابت، فشارخون بالا و يا فنيل كتونوري نبايد مصرف شود. L‑گلوتاميك اسيد: براي انتقال تحريك عصبي مفيد مي‌باشد. Ginkgo Biloba: اين عصاره از برگ‌هاي خشك درخت ژينكو به دست مي‌آيد كه بومي ايران نيز هست. اثرات بسيار مفيدي از جمله بهبود گردش خون و اكسيژن براي بهتر شدن عملكرد مغز، كاهش كرامپ پا، لرزش، رعشه و افزايش احساس بهبودي ديده شده است.
توصيه‌هاي تغذيه‌اي:
مطمئن شويد كه سه چهارم دريافت غذايي شما از مواد غذايي خام مانند دانه‌ها و مغزها است. از آنجا كه اسيد آمينه L-فنيل آلانين ممكن است به كاهش علايم بيماري پاركينسون كمك كند، مواد غذايي مانند بادام، مغزها، ماهي، گردو، كدوتنبل، كنجد، لوبيا، نخود و عدس را در رژيم غذايي خود بگنجانيد. مقدار پروتئين رژيم غذايي بايد به 7 گرم در روز كاهش يابد. به جاي مصرف گوشت و ماكيان، ساير منابع پروتئين مثل: جو، سويا، ماست، لوبياها و عدس استفاده شود. در بيماراني كه لوودوپا مصرف مي‌كنند، پروتئين بايد بعدازظهر مصرف شود، زيرا اسيدهاي آمينه در اين مواد غذايي ممكن است از رسيدن لوودوپا به مغز جلوگيري كنند. ويتامين B6 ممكن است با اثرات اين دارو تداخل پيدا كند، بنابراين در صورت استفاده از اين دارو بايد ميزان دريافت مواد غذايي حاوي ويتامين B6 مانند موز، ماهي، گوشت، جگر، جودوسر، بادام زميني، سيب زميني و غلات كامل كنترل شود. ميزان دريافت كربوهيدرات به پروتئين 7 گرم به يك گرم است. از مصرف باقلا خودداري شود. باقلا حاوي دوپامين است و خوردن بيش از يك دوم ليوان از آن به همراه دوز روزانه لوودوپا مي‌تواند سبب بروز علايم ناشي از مصرف زياد دوپامين گردد. باقلا به طور عمده در رژيم غذايي مديترانه‌اي مصرف مي‌شود.



منع: دنیای تغذیه  ش 100

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر